Inițiativa conducerii PDM este inacceptabilă

Această inițiativă privind uninominalul nu este surprinzătoare. Se știa demult despre dorința democraților de a impune un asemenea sistem de alegeri. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorința vor rămîne. Uninominalul nu va trece.

Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace.

Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Și sunt convins că și fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare.

Vreau să fiu înțeles corect. Eu consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice. Dar nu așa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor.
Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu cîteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual. Mai întîi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetățeni care sunt limitați în dreptul lor de a vota, de a-și exprima mai ferm poziția lor politică. Aproape la fel stau lucrurile și în Europa.
Apoi, trebuie să implicăm mai mult cetățenii noștri din stînga Nistrului. Să deschidem secții de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral.
O altă modificare importantă, este reducerea numărului de deputați în Parlament. Atrag atenția în mod special la acest punct – să reducem numărul de deputați, de la 101 la 71.

În discuțiile mele cu cetățenii, am primit doar reacții pozitive la această propunere a mea. Sunt sigur că a venit timpul să revedem componența numerică a legislativului. Prea mulți deputați pentru o țară atît de mică și atît de sărăcită demografic.

Pornind de la toate cele menționate, consider că inițiativa PDM-ului, lansată azi de liderul lor Vlad Plahotniuc, este inacceptabilă. Sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun ei, nu prin metode care îl schimbă din temelii.

Deci, propun reducerea numărului de deputați, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului.

Înțeleg că pentru asta va trebui ca socialiștii să ia majoritatea parlamentară, cît mai repede, de dorit în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.