În premieră, astăzi am convocat o ședință de lucru cu comandanții comandamentelor și unităților militare ale Armatei Naționale

În premieră, astăzi am convocat o ședință de lucru cu comandanții comandamentelor și unităților militare ale Armatei Naționale și cu șefii de direcții a Ministerului Apărării și a Marelui Stat Major.

Am discutat despre situația la zi, planurile de perspectivă în vederea dezvoltării Armatei Naționale precum și despre activitățile militarilor în vederea asigurării și îndeplinirii misiunilor constituționale. Consider că astfel de întruniri trebuie să se desfășoare cu regularitate.

În cadrul ședinței, am făcut unele aprecieri, inclusiv cu privire la ultimele evenimente care au avut loc în interiorul Ministerului Apărării și în ceea ce ține de participarea la exerciții militare.

Am subliniat că apărarea integrității teritoriale a țării este misiunea de bază a Forțelor Armate, iar respectarea prevederilor legale, a cerințelor regulamentelor militare și a ordinelor, este imperativul de care trebuie să se conducă militarii.

În urma discuțiilor am solicitat stoparea oricăror măsuri de redimensionare sau redislocare a unităților militare pînă la aprobarea unui plan complex de dezvoltare a Armatei Naționale.

Am specificat că ultimii 9 ani armata a fost practic uitată, iar militarii lipsiți de garanțiile sociale care li se cuvin. În acest context, pînă la sfîrșitul săptămînii, voi semna o inițiativă legislativă prezidențială cu privire la revenirea la pachetul social pentru militari. Sunt și alte inițiative și propuneri care le voi prezenta în curînd pentru a motiva militarii și pune în valoare Armata Națională.

Menționez că este nevoie de reformat cardinal Ministerul Apărării, iar în fruntea acestuia trebuie să fie un profesionist în domeniul militar, o persoană integră și un patriot al ţării sale.

Am criticat dur participarea militarilor la exercițiile militare în acest sens ordinele Comandantului suprem trebuie executate. Am reiterat că Moldova e un stat neutru și sunt categoric împotrivă ca soldații moldoveni să fie piese în mașinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est.

În calitate de comandant suprem al forțelor armate, dar și de președinte al țării voi acționa ferm în apărarea păcii și a securității naționale și nu voi admite aderarea Republicii Moldova la niciun bloc militar din afara țării.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.