În contextul Forumului economic moldo-rus am considerat important să ofer opiniei publice unele date

În contextul Forumului economic moldo-rus am considerat important să ofer opiniei publice unele date, care descriu cel mai bine relațiile economice ale Republicii Moldova cu partenerii săi externi.

În acest scop am analizat datele oficiale disponibile de la Biroul Național de Statistică și Banca Națională. Referitor la comerțul extern am luat în considerație datele pentru ultimii 10 ani (Tr3/2008-T2/2018), iar pentru investițiile străine directe – datele disponibile pentru perioada 2009-2016 (graficele de mai jos).

Am analizat o perioadă mai lungă de timp deoarece anume ea reflectă starea reală și fundamentală a relațiilor economice și nu situația de moment, conjuncturală.

Principalele concluzii sunt următoarele:
1. Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri. Totodată, din partenerii cei mai mari, Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale. Astfel, cu Federația Rusă, pe parcursul timpului, spre deosebire de alți parteneri majori, Moldova păstrează un echilibru între exporturi și importuri.

2. Un alt aspect ține de investițiile străine directe, care sunt baza creșterii economice, a creării unor locuri de muncă și generare de export. Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în Republica Moldova cu peste 716 milioane USD, de 2 ori mai mult decât următoarea țară, care de fapt este o zonă offshore de unde vine capital neclar.

Mai mult decât atât, în ultimii 9 ani de guvernare AIE, care a atacat mereu Rusia, ea totuși a rămas cel mai fidel investitor, majorîndu-și investițiile cu peste 113 milioane USD. În aceeași perioadă de timp, așa țări ca Marea Britanie, SUA și România și-au retras investițiile în volum total de aproape 160 milioane USD.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.