În cadrul vizitei în Federația Rusă, am avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești din Sankt Petersburg

Discuția s-a desfășurat într-o atmosferă caldă și prietenoasă în cadrul căreia au fost adresate întrebări concrete din domeniul economic, cultural, electoral etc.

La fel ca și la întrevederea cu diaspora din Moscova, am relatat despre rezultatele înțelegerilor la care am ajuns cu Vladimir Putin, privind amnistierea cetățenilor RM care au încălcat articolul 26, aliniatele 4 și 8 și articolul 27, aliniatele 12, 13 și 14 ale Legii federale „Privind ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse și intrarea pe teritoriul Federației Ruse”.

Am reiterat că cetățenilor țării noastre care fac parte din aceste categorii de persoane, le va fi anulată interdicția de intrare pe teritoriul Federației Ruse și va începe curgerea noului termen al șederii legale pe teritoriul Federației Ruse dacă ei vor părăsi teritoriul Federației Ruse nu mai tîrziu de 1 februarie 2019 și vor reveni pe teritoriul Federației Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019.

Totodată, am vorbit despre inițiativa lansată de mine anul trecut privind trecerea la sistemul electoral mixt care prevede mandate de deputat pentru diasporă. În context, am discutat despre necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse unde locuiesc și muncesc peste o jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova.

Conaționalii noștri au salutat faptul că începînd cu 1 ianuarie 2019 Rusia va anula taxele de import pentru fructele, legumele, conservele și producția vinicolă din Moldova. Potrivit lor, produsele moldovenești sunt solicitate și așteptate în Rusia.

De asemenea, a fost salutată înțelegerea cu Președintele rus privind sporirea numărului de burse pentru studenții moldoveni care doresc să-și continue studiile la instituțiile de învățământ superior din Rusia.

Concetățenii noștri consideră utile asemenea întrevederi care le oferă posibilitatea să se consulte direct cu șeful statului pe problemele cu care se confruntă.

Vom continua dialogul și consolidarea diasporei moldovenești din toate colțurile lumii.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.