Împreună cu Preşedintele Republicii Turcia am efectuat o vizită în Găgăuzia

Împreună cu Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, și cu Primele Doamne ale celor două ţări, am efectuat o vizită în Găgăuzia, unde am fost întîmpinaţi de conducătorul regiunii, doamna Irina Vlah.

Am avut o discuţie în format lărgit cu participarea delegaţiilor oficiale ale celor două ţări, precum şi a reprezentanţilor Comitetului Executiv şi a Adunării Populare a Autonomiei, în cadrul căreia au fost abordate probleme de actualitate cu care se confruntă locuitorii din regiune.

În declaraţia comună pentru presă am menţionat rolul pozitiv al Turciei în reglementarea situaţiei de criză, care a apărut la începutul anilor 90 cu privire la Găgăuzia.

Am subliniat importanţa adoptării cît mai rapide a setului de legi privind Găgăuzia, care au fost elaborate de grupul de lucru comun al Parlamentului RM, Adunării populare a Autonomiei şi reprezentanţilor societăţii civile. Totodată, consider necesară includerea dispoziţiilor corespunzătoare în Constituţia Republicii Moldova. De asemenea, am convenit cu partea turcă implementarea mai multor proiecte investiţionale comune, în regiune.

După şedinţă a avut loc prezentarea machetei Complexului cultural-educaţional „Recep Tayyip Erdoğan”, care urmează să fie construit la Comrat cu suportul părţii turce. Totodată, împreună cu Primele Doamne, noi am participat la ceremoniile de inaugurare a unor obiecte de menire socială edificate sau renovate cu suportul partenerilor turci – Casa de Cultură și Centrul medical de diagnostic şi tratament „Aziz Sancar” din cadrul Spitalului Raional.

Ulterior, în Piaţa din centrul orașului Comrat, unde s-au adunat peste 5 mii de persoane, împreună cu Preşedintele Turciei am ţinut cîte un discurs în faţa locuitorilor oraşului şi ai Autonomiei. Astfel, din partea poporului, am exprimat recunoştinţă domnului Erdoğan pentru faptul că a acceptat să viziteze Moldova şi am apreciat evenimentul de astăzi – drept unul istoric pentru ţara noastră. De asemenea, am mulţumit locuitorilor regiunii pentru faptul că rămîn a fi cei mai devotaţi patrioţi ai Republicii.

I-am mulţumit Preşedintelui Erdoğan pentru asistenţa activă oferită ţării noastre și Autonomiei Găgăuze în particular. În ultimii trei ani asistenţa respectivă a fost intensificată, fapt care se datorează în mare măsură, başcanului Irina Vlah.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.