Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

Pe data de 2 mai am avut o întâlnire off-line cu un grup reprezentativ de bloggeri moldoveni. Este a treia întâlnire de acest fel. Am ieşit împreună în afara Chişinăului, la natură, în raionul Călăraşi, în locurile natale, de care sunt apropiat sufleteşte. Pentru că am considerat că şi discuţia în acea ambianţă va fi una mai sufletească, mai deschisă, mai sinceră. Cred că anume aşa a şi fost.

Pe data de 2 mai am avut o întâlnire off-line cu un grup reprezentativ de bloggeri moldoveni. Este a treia întâlnire de acest fel. Am ieşit împreună în afara Chişinăului, la natură, în raionul Călăraşi, în locurile natale, de care sunt apropiat sufleteşte. Pentru că am considerat că şi discuţia în acea ambianţă va fi una mai sufletească, mai deschisă, mai sinceră. Cred că anume aşa a şi fost. În tot cazul, eu am rămas cu impresii plăcute şi am constatat încă o dată că asemenea întâlniri pot fi nu doar interesante, ci şi utile.

DSCN5393 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

Voi puncta doar câteva impresii de ordin general care le-am remarcat în mod deosebit la bloggerii prezenţi la întâlnire:

1.Bloggerii sunt un fel de aliaj dintre un jurnalist şi un ong-ist. Cel puţin aşa îi văd eu. Sunt la fel de ispitori şi curioşi ca jurnaliştii, adresează întrebări de interes public, le place să provoace, să iscodească. Blogul le permite să-şi mediatizeze punctul de vedere, să se impună şi chiar să schimbe atitudini. Totodată, au un simţ civic foarte dezvoltat specific ong-iştilor, sunt implicaţi în diverse proiecte sau creează proiecte de anvergură. Au cele mai variate interese şi mi s-a părut că sunt şi solidari între ei. Deci bloggerii reprezintă cumva una din categoriile cele mai emancipate de tineret.

DSCN5416 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

2.Tinerii sunt mai statalişti şi mai moldovenişti decât îşi închipuie unii politicieni şi decât ar vrea să creadă unii vecini. Am avut satisfacţia să descoper că foarte mulţi tineri cu studii, bine educaţi, ţin la identitatea lor de moldoveni şi doresc cu toată sinceritatea ca Republica Moldova să-şi păstreze independenţa şi suveranitatea, să devină un stat modern, cu tradiţii, dar şi cu viitor european. Aceasta e constatarea care mi-a generat cel mai mare grad de energie pozitivă şi optimism.

DSCN5424 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

3. O altă impresie, iarăşi pozitivă, a fost legată de admiraţia tinerilor pentru tot ce e vechi, tradiţional, rustic. Respectul lor pentru biserică şi religie. Dacă oamenii care se află în avangarda procesului de modernizare nu uită să aprecieze şi să păstreze trecutul istoric, înseamnă că e posibil să găsim acel echilibru spiritual care să ne permită să mergem înainte cu tinerele generaţii, fără a neglija realizările generaţiilor trecute.

DSCN5445 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

4. Tinerii sunt totuşi şi suficient de pragmatici, pe lângă idealimsul care e specific vârstei. Ei au învăţat să facă diferenţa dintre vorbe şi fapte, dintre promisiuni şi realizări, dintre formă şi conţinut. Nu vreau să politizez acum acest subiect, dar din discuţia de ieri am înţeles că foarte mulţi privesc real lucrurile şi observă cum în politica de astăzi forma prevalează asupra conţinutului, iar politica confruntării a înlocuit-o aproape în totalitate pe cea a edificării. Aş vrea să cred că aceste impresii au fost juste.

DSCN5459 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

Spuneam mai sus că întâlnirile off-line cu bloggerii pot fi utile. Ce aveam în vedere? Mă refeream la unele sugestii ale lor pe care le-am urmat şi care mi-au prins bine. La prima întâlnire mi s-a recomandat să-mi creez o pagină în reţeaua de socializare facebook. Le-am dat ascultare şi acum contactez cu sute de persoane, am lărgit considerabil numărul cunoscuţilor şi prietenilor.

La cea de-a doua întâlnire, bloggerii mi-au propus să devin şi eu… blogger. Adică să-mi creez un blog, unde să comentez evenimente de interes politico-economic, să-mi exprim opinia pe diferite subiecte şi să cunosc mai bine lumea comunicării virtuale şi modul de gândire al celor activi pe net. Am acceptat propunerea şi acum le sunt recunoscător pentru acel sfat, pentru că, într-adevăr, blogul, dincolo de faptul că reprezintă o tribună de exprimare pentru un politician, te disciplinează sub aspectul gestionării permanente a comunicării şi îţi modernizează într-un fel maniera de a aborda lucrurile.

DSCN5486 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

La întâlnirea de ieri, 2 mai, am avut o atitudine din start receptivă faţă de sugestiile din partea celor prezenţi, intuind că şi de această dată vor exista propuneri care să-mi permită o şi mai mare apropiere de public, pentru a lărgi spectrul cunoaşterii reciproce. Tinerii mi-au propus să-mi fac cunoscute nu doar preocupările mele ca economist şi politician, ci şi aspecte din viaţa personală, de familie. Să afişez nu doar cum mă manifest în viaţa profesională, ci şi cum sunt în viaţa privată.
Le voi răspunde şi de această dată solicitărilor şi promit că în curând voi plasa şi poze cu un caracter mai privat, inclusiv cu membrii familiei mele.

DSCN5512 Impresii de la întâlnirea cu bloggerii

Le sunt aşadar recunoscător tuturor celor care au participat la întâlnirea off-line şi sper că şi pentru ei comunicarea noastră a fost una utilă. Important este că s-a discutat deschis, s-au pus în dezbatere idei şi valori, iar aşa gen de discuţii întotdeauna contribuie la dezvoltarea persoanei şi reprezintă un indiciu al comunicării civilizate.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.