Întreprind o vizită de lucru în sudul țării, în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni

Agenda vizitei include întrevederi cu conducerea raioanelor și satelor, familiarizarea cu activitatea spitalelor raionale, a unor întreprinderi agricole, a stației principale de pompare a apei din satul Cioburciu, precum și felicitarea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

102642455_4514756771883626_8883385775777906688_o-300x201 Întreprind o vizită de lucru în sudul țării, în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni

Inițial am mers la două gospodării agricole din satul Brezoaia, Ștefan Vodă.

ÎM ”Agro-Walters” a fost creată în anul 2009 și se ocupă, în special, de cultivarea grîului, porumbului, floarea-soarelui, rapiței ș.a. pe o suprafață de 1900 ha. Iurie Șumleanschii, conducătorul gospodăriei afirmă că deși seceta a afectat culturile cerealiere din prima grupă, ploaia din aceste zile îi face să creadă că recolta culturilor agricole de grupa a doua va fi mult mai bună.

Cea de-a doua întreprindere ÎM ”Alyeva Balmuș” își desfășoară activitatea din anul 2012. Aici, pe o suprafață de 126 ha sunt plantate livezi de cireși, prune și caise. Originar din Azerbaidjan, conducătorul întreprinderii, Husein Daudov spune că este mulțumit de afacerea pe care o dezvoltă în Moldova, de condițiile în care activează și de oamenii cu care lucrează cot la cot.

Ulterior am vizitat Stația de captare a apei S1 din satul Cioburciu, care face parte din sistemul centralizat de irigare ”Masivul Căușeni”, amplasat pe teritoriul raionului Ștefan Vodă. Ca mărime și după capacități, stația de captare este pe locul doi din țările CSI. Dată în exploatare la finele anului 1989, la momentul de față stația nu funcționează din cauza cheltuielilor mari pe care le generează atît la energie electrică cît și la alte capitole.

Am menționat că în condițiile secetei cu care deseori se confruntă Moldova, trebuie de identificat cele mai bune soluții pentru a dezvolta sisteme de irigare funcționale, în beneficiul agricultorilor.

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.