Fructele și pomușoarele din roada nouă, au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice

Fructele și pomușoarele din roada nouă, au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice în primele 5 luni ale anului curent.

Conform datelor oferite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor exportatorii din nou au ales ca piață strategică cea a Uniunii Economice Eurasiatice (cca 99%), iar Federația Rusă și Belarus sunt lideri în procurarea fructelor și pomușoarelor, cu 64,4 și respectiv 35 la sută din volumul exportat.

Spre comparație – pe piața UE au fost exportate doar 0,6 la sută din volumul produselor menționate.

Astfel, o creștere de 7 ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este înregistrată la exportul cireșelor pe piața Rusiei – de la 344 la 2373 tone, și de 6 ori la exportul căpșunelor – de la 222 la 1354 tone. Exportul de cireșe pe piața Belarus a fost de 980 tone, sau de 3,4 ori mai mare (284 t).

Totodată, pentru prima dată, exportatorii din țara noastră au furnizat pe piața Federației Ruse și Belarus vișine în cantitate de 195 și respectiv 1150 tone. Pentru comparație, pe piața UE au fost exportate doar 5 tone de vișine în Romania și 36 tone de cireșe în Letonia, sau mai puțin de 1% din totalul exportat.

Rezultatele obținute se datorează eforturilor depuse de Președintele Republicii Moldova pentru redresarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va da un impuls suplimentar acestor tendințe de creștere a exporturilor.

Republica Moldova poate deveni o punte între Est și Vest. Avem nevoie de relații bune cu toate țările, ne interesează atît obținerea piețelor noi cît și revenirea pe piețele tradiționale.

Aceasta e o dovadă în plus că rezultatele eforturilor și politicii noastre nu întîrzie să apară.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.