Discursul privind investirea Guvernului Streleţ

Onorat Parlament, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, stimați colegi Deputați, candidați la funcția de miniștri,

Asistăm astăzi la o ultimă încercare disperată de a mai salva viața unui pacient contaminat de corupție și oligarhie. Este vorba despre creatura teribilă a democrației moldovenești – Alianța pentru Integrare Europeană, creată acum 6 ani.

Ieri, 29 iulie, s-au împlinit 6 ani de cînd ați preluat guvernarea în urma tentativei loviturii de stat din 7 aprilie 2009. Rezultatele sunt dramatice. Iată o foarte scurtă trecere în revistă a ceea ce ați comis:

  •         Sub aspectul dezvoltării instituțiilor democratice:

–         Ați creat un sistem oligarhic în toate instituțiile statului;

–         Ați subjugat justiția intereselor de partid;

–         Ați monopolizat presa, 70-80% din mass-media fiind controlată de oligarhi.

  •         Sub aspect economic:
    – Au crescut datoriile externe:

a)     garantate de Guvern de 1,7 ori

b)    totale – 6,34 mlrd

–         Au scăzut investițiile externe:

a)     2001-2008 – creșterea anuală 32%;

b)    2010-2014 – 3%, deci de 10 ori mai puțin;

–         A scăzut numărul locurilor de muncă. Angajații oficiali: 130000 în 2014 fata de 2009.

  •         Sub aspect social:

a)     A crescut nivelul sărăciei: peste 1 mln de oameni la limita sărăciei cumplite;

–         Ați optimizat/ închis instituțiile școlare – 200 (spitale, case de copii);

–         V-ați bătut joc de păturile social vulnerabile;

–         Ați anulat compensațiile nominale;

–         Ați alocat cîteva procente pensionarilor care cu greu supraviețuiesc;

–         Și mai grav, ați început demontarea principiilor și tradițiilor ce stau la baza statalității;

–         Ați atacat credința noastră.

Rezultatele voastre ”glorioase” sunt catastrofale pentru țară.

Cînd ați înțeles că nu mai aveți ce fura din Bugetul de stat și din întreprinderile de stat, ați mers mai departe: ați băgat mîna în businessurile oamenilor, în depunerile depunerile persoanelor fizice din bănci, în rezervele strategice ale BNM. Și presupun că nu o să vă opriți aici.

Stimați colegi,

În acești 6 ani au fost 4 Guverne, acum e ales al 5-lea, și niciunul nu și-a dus mandatul pînă la sfîrșit.

Unul, numit Guvernul Filat, a fost demis pentru corupție.

Altul, numit Guvernul Leancă, care a legalizat furtul miliardului și a cedat aeroportul și pachetul de acțiuni la Banca de Economii, a fost tras pe sfoară, fiind înlocuit cu o coaliție de scurt timp cu comuniștii.

Ultimul, numit Guvernul Gaburici, a plecat singur sub presiunea dosarelor penale, cînd a înțeles unde a nimerit și a început să pună întrebări neconvenabile.

Acum, voi din noi încercați să convingeți Parlamentul, societatea, că acest Guvern va fi altul, mai bun.

În realitate, nici voi nu credeți că va fi mai bun. Mă uit în ochii voștri și nu văd acea sclipire din anul 2009, ca la AIE 1, ca la începutul anului 2010, sau la sfârșitul anului 2011.

Voi acum vă amînați sfîrșitul politic. Voi sunteți ca elevul repetent, care speră că dacă examenul va fi transferat pe altă zi, ceva se va schimba, va fi vreo minune. Nu va fi nicio minune. Exmatricularea de la guvernare este iminentă.

Voi sunteți repetenți la toate capitolele și mulți dintre voi nu numai că vor rămîne repetenți, ci vor sta pe bancă, numai că nu în banca școlară, ci în cea a acuzaților.

Stimați colegi deputați,

Această tentativă de numire a Guvernului vine într-o perioadă de criză profundă, provocată de guvernarea din ultimii ani. Iată câteva cifre dovadă:

–         Exporturile au scăzut cu 16%.

–         Investițiile străine în capital fix – 40%.

–         Creditarea sectorului real – 60 %, azi BNM +2%.

–         Agricultorii se află în prag de faliment, mulți deja au falimentat.

–         Deprecierea leului în 12 luni cu tocmai 35%, ceea ce a provocat creșterea prețurilor și tarifelor.

–         Voi ați majorat pensiile în bătaie de joc, doar cu câteva procente nesemnificative, în timp ce salariile au crescut doar cu circa 3 %.

Ce propune și ce face această alianță? Care sunt soluțiile? Oamenii mor de foame, agricultorii falimentează, iar pseudo-democrații și proeuropenii de conjunctură negociază funcții și fotolii moi.

Ați uitat cu toții de promisiunile date alegătorilor, de interesele cetățenilor? Ați uitat de respect, bunăstare, principii și valori? Ați uitat de înainte nu înapoi?

PL a uitat de retorica combativă din ultimele luni, cînd cerea miliardele înapoi. Acum e clar de ce ați scos camioanele în PMAN – să obțineți preluarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și să participați la jefuirea în continuare a sistemului bancar.

Ați uitat de procuror european. Ați făcut valuri în pahar pînă în momentul cînd nepotul a fost ales cu ajutorul oligarhilor în funcția de primar. Acum la voi totul e bine: Chirtoacă la Primărie, Drăguțan la vistierie. Se poate de furat mai departe.

Apropo cărui deștept din PD sau PLDM i-a venit în cap ideea să acorde Ministerul Educației unioniștilor, cu un viitor ministru, care, apropo, deține titlul de Cavaler al Ordinului Steaua României și este cetățean străin. Soarta viitoarei generații o dăm în mîna unioniștilor. Iar Ministerul Apărării – unui partid care cere intrarea în NATO și este inclus în programul de guvernare.

PLDM din nou a fost umilit și îngenuncheat în fața oligarhilor. A fost suficientă arestarea cîtorva persoane, publicarea cîtorva documente de plată (SWIFT) și gata cu rezistența PLDM, la fel ca și în 2013.

Ați avut posibilitatea să dați dovadă de verticalitatea și caracter, măcar acum, să propuneți un candidat integru sau să mergeți la anticipate cu capul sus, însă ați ales înaintarea unui candidat vulnerabil, ușor șantajabil și controlat de oligarhi.

Iar cu toată această nuntă de oligarhi și unioniști conduce PD, care după alegeri a obținut doar 19 mandate, însă controlează absolut tot:

  •         Puterea legislativă, majoritatea deputaților din Parlament, cu excepția PSRM;
  •         Puterea executivă; cei neconvenabili sunt șantajați cu dosare penale;
  •         Justiția, fapt bine cunoscut de toți;
  •         Și mass-media în proporție de 70-80%.

Concluzia este una foarte clară: Republica Moldova este un stat capturat. Guvernul pe care îl numiți astăzi este doar o reparație cosmetică a Titanicului cu denumirea AIE care se duce la fund, dar sper că nu cu tot cu țară.

Diferența dintre AIE-1 care a durat un an și AIE-2 care a durat aproape 2 ani este că acest AIE-3 va dura 4-5 luni, nu mai mult.

Domnule Streleț, ați urcat pe un fotoliu de ceară și acest fotoliu se va topi odată în toamnă, de la focarul nemulțumirii sociale. Iar oligarhii o să vă sacrifice ca și pe Gaburici, încă pînă la Crăciun. Gaburici a plecat din Guvern fără diplomă și cu documente secrete semnate, dumneata vei ieși cu dosare penale, fără onoare și încă fără mandat de deputat și fără imunitate.

Stimați cetățeni și deputați,

Statul capturat poate fi eliberat doar prin poziție consolidată a tuturor cetățenilor. Îndemn pe toți – haideți să lăsăm luptele ideologice ce ne divizează. Acum trebuie să eliberăm țara de oligarhi, pentru a o păstra pentru copiii și urmașii noștri.

PSRM va vota împotriva acestui Guvern și unica soluție de a salva țara de sistemul oligarhic sunt alegerile anticipate.

Noi, socialiștii, vom lupta pentru interese cetățenilor, pentru o Moldovă fără  oligarhi și fără unioniști!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.