Desecretizarea - un nou instrument politic

Guvernarea liberal – democratica din Moldova a venit cu un Knowhow in politica moldoveneasca. Ei nu numai critica guvernarea precedenta (ceea ce este o practica obisnuita pentru o buna parte a democratiilor aflate in stare de stabilire), ci incearca de a-si argumenta pozitia prin scoaterea din coridoarele si mesele ministerelor a tuturor notelor informative si fituicelor care le-au gasit.

Guvernarea liberal – democratica din Moldova a venit cu un Knowhow in politica moldoveneasca. Ei nu numai critica guvernarea precedenta (ceea ce este o practica obisnuita pentru o buna parte a democratiilor aflate in stare de stabilire), ci incearca de a-si argumenta pozitia prin scoaterea din coridoarele si mesele ministerelor a tuturor notelor informative si fituicelor care le-au gasit.

Cu ce scop se face aceasta???

Oare  intr-adevar noua Guvernare este mai transparenta ca toti care au fost pina acum??

Sau prin aceste actiuni Guvernarea incearca sa-si argumenteze incapacitatea si impotenta de a gestiona treburile statului??

Din start vreau sa mentionez ca eu sunt pentru un act de guvernare bazat pe transparenta si principii democratice, considerind ca societatea trebuie sa cunoasca ce se intimpla si cum guverneaza cei care au obtinut votul lor de incredere. Insa poate fi guvernata cu succes o tara, cind noua clasa politica in loc de a cauta solutii pentru problemele curente, convinge societatea ca de fapt tot raul l-a mostenit iar ei sunt cei mai buni si cei mai mari patrioti ai acestui stat?

Dupa 6 luni de guvernare este evident ca noua guvernare nici pe departe nu se conduce de lozincile sale electorale: suprematia legii, transparenta in actul de guvernare, lupta cu coruptia … Exemple sunt multiple de la eliberarea din detentie a fostilor conducatori ai lumei interlope, stabilirea monopolurilor in comercializarea divinurilor de la unele intreprinderi de stat pe piata rusa, secretizarea unor acte extrem de importante cum ar fi acordul de proprietate cu Ukraina, situatia in jurul problematicii Palanca, micul trafic la frontiera, cumpararea si vinzarea posturilor in institutiile de stat de diferit nivel de la adjuncti de ministri si pina la inspector de vama, haosul si anarhia in organele de control …. Un intelept spunea “de a judeca si de a povatui au dreptul doar acei care ei insisi sunt curati la suflet”.  Eu nu vreau sa apar activitatea guvernarii precedente, a carui parte a fost si umila mea persoana, greseli au fost si acest lucru trebuie recunoscut. Daca a fost incalcata legea acest fapt trebuie sa fie calificat corespunzator si pedepsit conform legii. Insa asupra acestuia trebuie sa se expuna organele competente si nu invinuiri spontane si calificari din partea unor demnitari de rang inalt, care deja considera ca sunt justitia in ultima instanta.

Recent societatea moldoveneasca a fost “zguduita” (cel putin asa si-au dorit-o acei care au utilizat toate instrumentele, inclusiv mass-media) de citeva documente de uz intern unde fosta guvernare vine cu unele ingrijorari vis-a-vis de situatia economica si fiscal bugetara din tara.

Mai intii apare o scrisoare semnata de dna Greceanii fata de Comisia Europeana cu solicitarea de suport financiar. Tin sa mentionez ca in calitate de coautor al acesteia asi putea sa ma subscriu din nou sub ea. Insa atunci cind s-au lansat invinuirile s-a trecut cu vederea ca mijloacele solicitate urmau sa fie utilizate doar pentru investitii capitale si proiecte de infrastructura, si nu pentru consum si acoperirea deficitului bugetar – ceea ce se intimpla acum.

Paralel, foarte cinic guvernul Filat semneaza un acord de creditare cu Polonia – 15 mln. euro pentru  consum la conditii nu ca dezavantajoase dar chiar periculoase: scadenta un an, dobinda mai mult de 2.5 %, penalitati dure. Cu asa abordare in ceva timp ajungem Grecia la capitolul vulnerabilitatea sistemului bugetar si financiar (ma refer la raportul datorie externa deservita de stat in PIB – la plecarea comunistilor de la putere aceasta in Moldova era sub 13 %, spre comparatie in Grecia peste 150 %).

Recent o noua dezvaluire misterioasa – nota secreta a lui Reidman catre Presedintele Voronin, unde in urma unei analize detaliate a situatiei se traseaza citeva scenarii posibile de evolutie. Din nou – calificari si invinuiri. In primul rind halal de acel consilier al Presedintelui care in astfel de situatii nu ar fi fost capabil sa faca o analiza de acest tip – clara, echilibrata si expusa cu calm. Altfel spus nu cred ca cineva are nevoie de consilieri care vad lucrurile in roz si spun sefului doar ceea ce doreste sa auda. In al 2-a rind o buna parte a acestor concluzii si altor note care le-au gasit guvernantii in ministerele economiei si finantelor, le-am regasit in unicul compartiment care poate fi acceptat al planurilor de redresare economica a noii guvernari.

Cred ca vor urma si alte “dezvaluiri misterioase” a unor notite gasite in cosurile de gunoi al fostei puteri. Face oare fata aceste actiuni unui guvern rsponsabil, profesionist precum se pretinde a fi actuala guvernare – evident ca nu. Asa procedeaza doar acei care nu au capacitati si nu se pot afirma altfel decit prin defaimarea altora. Este foarte josnic si jalnic sa cauti prin cosurile de gunoi in scopul gasirii unui colt de hirtie care te-ar face erou pe fonul compromiterii oponentului tau politic. Apropos, sunt sigur ca la plecare noua guvernare va distruge si va da foc la tot ce ar putea sa-i compromite. Nu va temeti dragi colegi noi nu vom fi la fel de josnici.

Pe fonul acestor invinuiri si calificari suna de stul de interesant declaratiile ex premierului Ion Sturza “Am analizat situaţia din mai multe economii ale lumii. Noi suntem sub-dezvoltaţi, încât criza economică nu a făcut vânt în R. Moldova. Deci, nu avem criză economic…”(vezi pe unimedia), vadit pro liberal democrat si adept al guvernarii actuale. De ce acum un an am fost invinuiti (inclusiv calificat personal ca prea optimist) ca nu recunoastem criza de cei care acum repeta practic lucruri similare? Care a fost scopul acelor invinuiri – de a veni la putere???!!

Ce se intimpla dragi colegi guvernanti?

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.