Deschiderea și sfințirea monumentului soldatului armatei sovietice - Pavel Ivanovici Marinovschi

Astăzi, în cadrul Campaniei Naționale ,,Iubesc Moldova”, a avut loc deschiderea și sfințirea monumentului soldatului armatei sovietice – Pavel Ivanovici Marinovschi ( născut în or. Bucovăț, 1895 – decedat în s. Sadova, la 20 martie 1944). Pe timpul cind am fost elev (pina in Iunie 1992) anual veneam cu colegii de clasa si îngrijeam de acest monument.

Marinovskii a fost cercetaș în armata sovietică. În primăvara anului 1944, a fost trimis cu o grupă de 10 soldați parașutiști în Moldova, în calitate de traducător. În timpul aterizării avionului, a fost rănit, s-a aflat un timp ascuns în rumeguș de lemne, după care a fost descoperit de jandarmii romani, torturat de ei și în cele din urmă omorît.

Inițial trupul neînsuflețit al ostașului a fost îngropat în cimitirul din localitate. Dar, mai apoi, osemintele i-au fost deshumate și îngropate la 150 metri de la locul unde a fost schingiut și ucis de jandarmii romani, aici fiind ridicat și un monument – restabilit de socialiști.

Vreau să reiterez faptul că în primăvara fiecărui an, activiştii partidului socialiștilor și ai organizației de tineret ,,Garda Tînără” participă la îngrijirea a sute de morminte a veteranilor de război şi la restaurarea a zeci de monumente ale gloriei militare pe întreg teritoriul Republicii Moldovei.
Pentru noi este o datorie sfintă sa păstrăm vie memoria celor care s-au jertfit pentru pace, libertate și bunăstarea poporului nostru și să avem grijă de veteranii care sunt încă alături de noi, dar cu regret, pe an ce trece – tot mai puțini…

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.