De ce Filat se teme de Dodon?

Această postare este un comentariu la reacţia premierului Filat faţă de propunerea de a patrticipa împreună la o emisiune de dezbateri.

Această postare este un comentariu la reacţia premierului Filat faţă de propunerea de a patrticipa împreună la o emisiune de dezbateri.

Marţi, 13 iulie, am fost inivitat la emisiunea Fabrika, de la postul Publika TV, pentru a discuta subiectul inundaţiilor împreună cu Marian Lupu şi Vladimir Filat. Am acceptat invitaţia, existând un set de probleme pe care doream să le abordez, însă peste puţin timp mi s-a spus că Filat a declarat că refuză să vină cu oponenţii politici şi insistă să fie singur.

De ce se teme Filat să participe la dezbateri cu oponenţii politici? Am răspunsurile mele la această întrebare. Sper că cei mai pricepuţi vor găsi şi ei explicaţia.

Acum, voi face doar două constatări de ordin general privind activitatea lui Filat, pe care nu am reuşit să i le transmit la dezbateri, dar sper să se mai ivească ocazii.

1.Asumarea victimelor

Filat este premierul căruia îi place să umble cu „asumatul”. Nu ştiu care e originea acestei deprinderi, în tot cazul în interpretarea lui Filat, „asumarea angajamentelor” începe să sune ca ceva de rău augur, chiar sinistru.

Astfel, la 7 aprilie 2009, când a avut depusă cererea de organizare a acţiunilor de protest şi a scos în PMAN mii de tineri, Filat şi-a „asumat angajamentul” să menţină ordinea publică, dar a abandonat mulţimea în faza cea mai critică a protestelor şi s-a retras la loc ferit. Consecinţă a iresponsabilităţii lui au fost sute de victime, clădiri ale statului distruse, inclusiv un deces.

La sfârşitul lunii iunie 2010,  „asumându-şi angajamentul” că va preveni inundaţiile devastatoare, premierul Filat ia nişte decizii pripite, de a majora deversările din lacul de acumulare Costeşti – Stânca, fără a verifica digurile de protecţie de-a lungul cursului Prutului, ceea ce a constituit cauza principală a inundaţiilor cu consecinţe grave pe care le avem. Ca rezultat, zeci de localităţi au fost afectate, sute de case au fost distruse, mii de persoane au rămas pe drumuri şi s-au înregistrat două victime omeneşti.

Domnule Filat, la ce angajamente “asumate” să ne mai aşteptăm şi, respectiv, la câte alte victime de pe urma acestor “asumări” ale dumitale?

Dacă v-aţi “asumat” responsabilitate pentru acţiunile cărora le-aţi dat curs, sunteţi gata să purtaţi şi răspundere pentru consecinţele acestor acţiuni, pentru dezastrele din 2009 şi 2010?

Acestea sunt întrebări la care Filat va evita să răspundă, aşa cum a evitat să dea direct explicaţii în faţa opoziţiei, dar şi în faţa propriilor colegi din Alianţă.

2.Răspunderea morală şi penală

Am spus şi repet şi acum, că este necesar de creat o comisie extraordinară parlamentară, care să verifice detaliat acţiunile Guvernului Republicii Moldova pentru preîntâmpinarea şi lichidarea consecinţelor inundaţiilor, iar concluziile acestei comisii trebuie să fie remise spre sesizare Procuraturii Generale. În fond, Procuratura ar fi trebuit deja să se autosesizeze pe marginea unor fapte vădite şi binecunoscute: 1. distrugerile materiale enorme, ca o consecinţă a deciziilor şi acţiunilor iresponsabile ale conducerii Guvernului şi 2. moartea a doi oameni, ca o consecinţă a aceloraşi decizii şi acţiuni.

Intentarea proceselor de urmărire penală este misiunea Procuraturii, precum şi stabilirea gradului de vinovăţie a principalilor implicaţi. Un lucru însă este cert de pe acum – conducerea Guvernului poartă răspundere morală pentru cele întâmplate. Incompetenţa şi superficialitatea acestor demnitari este condamnabilă.

Numai că se pare că pe cei din fotoliile puterii acest lucru nu îi afectează deloc. Tot aşa cum au trecut fără mari emoţii peste tragedia făcută cu propriile mâini la 7 aprilie, şi au ştiut să dea vina pe alţii, liberal-democraţii se pare că vor trece la fel de uşor, fără mustrări de conştiinţă, şi peste tragedia din vara acestui an.

Pentru ei, “asumarea responsabilităţilor” nu înseamnă şi asumarea răspunderii pentru poznele făcute. Asta nu face parte din jocul lor politic.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.