Data de 2 februarie este o zi de importanta deosebita pentru statalitatea moldoveneasca

Astazi comemorăm ziua de 2 februarie 1365 – zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care simbolizează eliberarea Moldovei de sub dominația străină, se identifică cu recunoașterea suveranității și independenței Țării Moldovei și a afirmării demnității național-statale a poporului Moldovei.

Propun mediului academic, societății civile să se expună pe marginea oficializării zilei de 2 februarie și introducerea acesteia în lista zilelor de sărbătoare și a zilelor comemorative în Republica Moldova. De asemenea, solicit opinii privind denumirea acestei sărbători. In opinia noastra una din varinate ar fi Ziua Statalitatii Tarii Moldovei.

Astăzi pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova, contribuție la sporirea prestigiului ţării pe plan internaţional și activitate prodigioasă pe tărîm social, am conferit Ordinul „Bogdan Întemeietorul” următoarelor personalități:

– CURBET Vladimir – conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”;

– TALMACI Leonid – ex-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei;

– GUDUMAC Eva – profesor universitar, doctor habilitat în medicină, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei;

– BENIUC Valentin – profesor universitar, doctor habilitat în științe politice;

– MIHAIL Viorel -scriitor, publicist.

Consider oportun gestul de a decerna anual, la 2 februarie, Ordinul ”Bogdan Întemeietorul” unor persoane marcante.

În aceeași ordine de idei, pornind de la cadrul normativ în vigoare și în baza temeiurilor culturale, științifice, politice și sociale, am lansat cea de-a doua inițiativă – instituirea drapelului istoric al Țării Moldovei în calitate de simbol național.

Menționez că Ordinul ”Bogdan Întemeietorul” este al treilea în ierarhia distincțiilor de stat din Republica Moldova, după Ordinul Republicii și Ordinul ”Ștefan cel Mare”. Pînă în prezent doar scriitorul Ion Druță și Mitropolitul Întregii Moldove, Vladimir, s-au învrednicit de această distincție.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.