Cu o deosebită plăcere am participat la Festivalul ortodox „Un trandafir, o lumînare pentru Ștefan cel Mare”

Cu o deosebită plăcere am participat la Festivalul ortodox „Un trandafir, o lumînare pentru Ștefan cel Mare”, aflat la cea de-a XV-a ediție. În acest an, Festivalul s-a desfășurat în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, cu binecuvîntarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.

Inițial, am vizitat Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” din satul Oxentea, raionul Dubăsari, sat, în care acest eveniment s-a desfășurat în anul trecut. Atunci am făcut o donație sfântului locaș pentru efectuarea unor lucrări de reparație, iar astăzi m-am familiarizat cu rezultatul final al acestora, am vorbit cu sătenii, dorindu-le credință și pace sufletească.

Festivitatea din satul Molovata a început cu oficierea unui Te-Deum în cinstea Sf. Ștefan cel Mare la Biserica cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, după care a urmat un Drum al Crucii alături de preoți, conducerea locală și toți cei prezenți la eveniment.

Împreună cu Garda de Onoare am depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare din localitate. Festivalul propriu-zis s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură, unde în rolul lui Ștefan cel Mare a evoluat artistul emerit al Republicii Moldova, Nicolae Darie. Tradițional a fost organizată o expoziție a meșterilor populari locali, dar și un concert cu participarea mai multor colective folclorice locale.

Am salutat organizarea unor astfel de evenimente ce au drept scop cunoașterea și promovarea istoriei neamului nostru moldovenesc.

Amintesc, că prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, în scopul sporirii interesului societății față de istoria și cultura Moldovei, în semn de înaltă recunoștință a rolului Marelui Domnitor în istoria statului moldovenesc.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.