Ce se fac a nu înţelege liberalii

De mai bine de trei săptămâni, cât a trecut de la alegeri, spuma analitico-intelectualo-scriitoricească grupată în jurul partidelor liberale dă în clocot. Motivul inflamării distinşilor partizani ai dreptei politice e cât se poate de trivial – cum să facă să refacă garnitura politică numită AIE, fruntaşii căreia le-au împărţit timp de un an ordine şi medalii, au găsit timp să le viziteze aproape non-stop studiourile televizate şi i-au mai şi plimbat cu elicopterul.

De mai bine de trei săptămâni, cât a trecut de la alegeri, spuma analitico-intelectualo-scriitoricească grupată în jurul partidelor liberale dă în clocot. Motivul inflamării distinşilor partizani ai dreptei politice e cât se poate de trivial – cum să facă să refacă garnitura politică numită AIE, fruntaşii căreia le-au împărţit timp de un an ordine şi medalii, au găsit timp să le viziteze aproape non-stop studiourile televizate şi i-au mai şi plimbat cu elicopterul.

S-a vorbit mult în ultimele zile despre presiunile psihologice şi chiar ameninţările cu răfuială fizică, ce vin din partea celor mai înfierbântaţi promotori ai curentului neobolşevic liberal. Am scris şi eu în articolul întitulat „Inchiziţia liberală” despre încrâncenarea cu care reprezentanţii şi susţinătorii dreptei politice încearcă să-i excludă din „normalitate” pe toţi cei care nu le împărtăşesc opinia şi înclinaţiile, în special pe cei care sprijină poziţia PCRM-ului sau formarea unei eventuale coaliţii cu PCRM. Ce motivaţii stau în spatele acestor presinguri şi în spatele urii anticomuniste aproape patologice ne-ar putea explica mai bine probabil vreunul dintre consilierii actualului încă preşedinte interimar; sau consilierul cu misiuni speciale de la Bucureşti, sau cel cu misiuni delicate de la spitalul de psihiatrie.

Eu voi aborda unele pretenţii înaintate de reacţiunea liberală dintr-un alt unghi, cel al logicii elementare. Sper ca cei dintre ei, care sunt mai puţin contaminaţi de liberalism radical să-mi înţeleagă explicaţiile. Aşadar, pro-AIE-ştii afirmă că Alianţa reconstituită ar reprezenta voia majorităţii populaţiei din Republica Moldova şi, în viziunea lor, odată ce este aşa şi nu altfel, a reface AIE este echivalent cu a răspunde voinţei poporului; iar cine se împotriveşte refacerii AIE, neglijează poporul. Ridicol de simplu argument al liberalilor, nu? Exact ca în publicitatea pentru „Adidas”, unde 1+1=3. De fapt, după decretele şi apariţiile în public ale lui Ghimpu, nimic din partea dreptei liberale nu mai pare a fi exagerat de ridicol…

Cu privire la această invocare a „majorităţii” în favoarea, chipurile, a AIE, ar fi de precizat câteva momente principiale. În primul rând, cetăţenii nu au votat pentru AIE, ci pentru formaţiunile politice luate în parte. Iar faptul că unele componente ale AIE au luat mai multe procente decât în 2009, în timp ce altele mai puţine sau aproape deloc, confirmă abordarea selectivă din partea electoratului: partidele au fost votate pentru anumite merite concrete, particulare, nu pentru faptul că au fost sau ar putea fi în componenţa AIE.

În al doilea rând, AIE s-a autocaracterizat în mod repetat drept o Alianţă de centru-dreapta şi aşa a şi fost percepută de către toţi, or, se ştie foarte bine, atât din datele sociologice (din perioada când aceste date încă meritau să fie consultate), cât şi din rezultatele practic ale tuturor scrutinelor, că în Republica Moldova există un electorat majoritar de stânga, în proporţii de aproximativ 60%. Deci, privite lucrurile din această perspectivă, ar fi logic să presupunem că cetăţenii Republicii Moldova şi-ar dori mai curând o Coaliţie de centru-stânga, care ar fi pentru ei mai reprezentativă, decât o Alianţă de centru-dreapta. Chiar dacă facem un calcul simplu la nivel de procentaj acumulat de toţi concurenţii electorali percepuţi ca fiind de stânga sau de centru-stânga, observăm că ei au întrunit preferinţele majorităţii electoratului.

În al treilea rând, este incorect şi ipocrit să declari că doar AIE poate asigura traseul pro-european al Republicii Moldova. În acest mod, guralivii susţinători ai liberalilor încearcă să şantajeze populaţia care doreşte integrarea în Uniunea Europeană, speriind-o că în lipsa AIE drumul spre UE ar fi întrerupt. Vreau aici să amintesc despre eforturile considerabile pe linia apropierii ţării noastre de UE pe care le-a înfăptuit PCRM în anii săi de guvernare. Anume atunci au fost iniţiate practic toate procesele de bază în acest sens. Şi aceste procese vor continua şi în cadrul Coaliţiei „Pentru Moldova”. Cetăţenii şi partenerii noştri occidentali să nu-şi facă griji în această privinţă. Totodată, o Coaliţie de centru-stânga ar fi mai reprezentativă pentru populaţie şi datorită faptului că o asemenea coaliţie nu suferă de frustrări şi fobii antiruseşti, ceea ce e foarte specific pentru unele componente ale AIE. Se cunoaşte că cetăţenii noştri în marea lor majoritate au o poziţie echilibrată pe axa politicii externe Moscova – UE şi îşi doresc ca Republica Moldova să dezvolte relaţii de prietenie şi parteneriat în ambele direcţii. Or, Coaliţia „Pentru Moldova” răspunde într-o mai mare măsură acestor năzuinţe.

Şi, în al patrulea rând, Coaliţia „Pentru Moldova” e mai reprezentativă pentru că reflectă opţiunile şi opiniile tuturor categoriilor de cetăţeni, ale tuturor minorităţilor din Republica Moldova, în contrast cu abordările exclusiviste şi chiar neonaziste şi unioniste ale unor forţe marginale din AIE. Aproape 80% din cetăţeni se declară moldoveni şi e firesc pentru ei să fie reprezentaţi de o Coaliţie de centru-stânga, cu lideri care se autoidentifică la rândul lor ca moldoveni, nu de o Alianţă de centru-dreapta, ai cărei fruntaşi, cum ar fi Ghimpu & Co, s-au declarat deschis români şi promovează făţiş şi obraznic românizarea forţată în Republica Moldova.

Nu am avut intenţia să arăt aici avantajele constituirii Coaliţiei „Pentru Moldova”, în raport cu AIE. Am vrut doar să vin cu o argumentaţie logică, nu bazată pe emoţii, prin care să subliniez că electoratul majoritar al ţării, care este un electorat prioritar de stânga, moldovenesc, tolerant şi statalist nu poate fi reprezentat de o Alianţă filoromânească de centru-dreapta, aşa cum pretind trubadurii acestei Alianţe.

De aceea, ar fi corect să renunţăm la presinguri şi propagandă ieftină pe perioada când se produc negocierile. Şi ar fi de bun simţ să nu pretindem că în spatele unor „Mari Adunări Naţionale” virtuale sau în spatele mitingurilor de sute de oameni ar sta milioane de concetăţeni care nu pot dormi noaptea de dorul refacerii Alianţei. Vă propun să fiţi mai realişti, stimaţi oponenţi liberali, şi să nu vă faceţi că nu înţelegeţi cine şi câţi v-au votat. Electoratul vostru, luat în parte, este important şi merită să fie respectat, dar asta nu înseamnă că vă puteţi permite să conduceţi o majoritate de populaţie de pe poziţia voastră, de minoritate politică. Să nu credeţi voi şi alţii că o dictatură sub o guvernare liberală e mai bună decât o democraţie sub guvernare comunistă.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.