Canonizarea unei fețe bisericești de valoare istorică pentru noi, Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni

Astăzi se împlinește un an de cînd, în premieră, a avut loc canonizarea unei fețe bisericești de valoare istorică pentru noi, Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Cu acest prilej am participat la slujba de prăznuire a Sfîntului Ierarh Gavriil, care s-a oficializat la Mănăstirea Căpriana unde este locul lui de odihnă veșnică.

În anul 1808 Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost numit mitropolit al Moldovei și Valahiei, apoi în 1812 ajunge la Chișinău unde a înființat mitropolia Chișinăului și a Hotinului, cu reședința la Mănăstirea Căpriana, în care a fost și Stareț pînă la sfîrșitul vieții sale. În pofida tuturor greutăților, mitropolitul Gavriil, numai la un an după sosirea sa la Chișinău, înființează Seminarul Teologic din Chișinău, iar mai tîrziu deschide și o tipografie de cărți bisercicești.

Bănulescu-Bodoni a fost un promotor al cunoașterii bisericești și a tipărit numeroase cărți religioase importante pentru cult.

A fost și rămâne o mare personalitate istorică și un nume notoriu în lumea ortodoxiei.

Să-l cinstim și să ne închinăm pentru liniștea poporului nostru.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.