Astăzi Parlamentul Republicii Moldova a adoptat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt

Astăzi Parlamentul Republicii Moldova, cu votul a 74 de deputați a adoptat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine, care prevede:

– Menținerea pragului electoral de 6% pentru partide de accedere în Parlament.

– Desfășurarea alegerilor pe circumscripții într-un singur tur.

– Alegerea deputaților pe circumscripții speciale regiunea Transnistreană.

– Mandate de deputat pentru diaspora. În ce privește numărul secțiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015 și anume – numărul persoanelor carese află, muncesc sau sunt stabilite permanent în țara în care urmează să fie deschise aceste secții de votare.

Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că în anul 2011 inițiativă respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la investirea în funcția de Președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM.

La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.