Astăzi Parlamentul a luat o decizie istorică

Astăzi Parlamentul a luat o decizie istorică. Cu privire la modalitatea de numire a procurorului general în funcție și alte aspecte ce țin de activitatea acestuia.

Personal, în calitate de președinte ales al Republicii Moldova, la fel ca și colegii mei de fracțiune din Parlament, am insistat în permanență asupra faptului ca instituția procuraturii să fie depolitizată, independentă, profesionistă. Una care să facă ordine și dreptate. Care să lucreze pentru fiecare cetățean, nu pentru un sistem corupt, ce a capturat instituțiile de stat pe parcursul ultimilor ani.

Astăzi, îmi exprim speranța că votul celor 84 de deputați va fi un început de reformă profundă în sistemul justiției și a organelor de drept din țară. Un început pentru a penaliza la propriu toți hoții și cei care se fac de vină pentru fărădelegile din ultimii ani. Pentru miliarde, pentru BEM, pentru aeroport, pentru granturi și credite furate, pentru dezastrul social și economic.

Reiterez că în această poziție trebuie să ajungă o persoană necompromisă, o persoană care nu a făcut parte din sistem și nu a fost protejată sau promavată de acesta, o persoană integră și profesionistă, o persoană cu mult curaj și rezistență. Vă asigur că după validarea mandatului de președinte al Curții Constituționale voi numi doar o astfel de persoană în funcția de procuror general. Anume din acest considerent pledez pentru organizarea unui concurs nou, repetat la această funcție.

Sînt sigur că în Moldova există mulți oameni profesioniști și onești care pot face față acestei funcţii, așa ca rezultatele activității, reformelor care vor fi promovate, să fie apreciate și resimțite benefic, în cel mai apropiat timp de fiecare cetățean din Republica Moldova.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.