Astăzi, la sediul clădirii renovate a Președinției Republicii Moldova a avut loc ceremonia oficială de întîmpinare

Astăzi, la sediul clădirii renovate a Președinției Republicii Moldova a avut loc ceremonia oficială de întîmpinare a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdoğan, și a Primei Doamne a Turciei, Emine Erdoğan.

După ceremonie am avut o întrevedere tête-à-tête cu liderul turc, urmată de o ședință în format lărgit. În cadrul acestor întrevederi am discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova, securitatea regională.

În scopul consolidării relațiilor de colaborare moldo-turce am semnat Declarația comună de cooperare strategică între Moldova și Turcia. Dat fiind existența unui parteneriat strategic între Turcia și Republica Moldova, stat care mereu a contribuit la întărirea statalității țării noastre, astăzi am decis să creăm Consiliul de cooperare strategică.

Împreună cu omologul meu turc am constatat cu satisfacție dezvoltarea dinamică a relațiilor bilaterale între Moldova și Turcia în mai multe domenii. Spre exemplu, volumul comerțului în ianuarie – august 2018 a constituit 271 milioane de dolari, cu 7% mai mult decît în perioada respectivă a anului precedent.

Totodată, ne-am propus drept scop creșterea schimbului comercial cu Turcia pînă la 500 milioane de dolari, iar în următorii ani – să atingem cifra de peste un miliard. Reiterez, că în Moldova activează 1300 de companii cu capital turcesc cifra de afaceri ale cărora constituie circa 25 de milioane de dolari.

În domeniul politic și diplomatic, țările noastre colaborează la nivel bilateral și internațional, demonstrînd un interes sporit față de aprofundarea dialogului. Drept dovadă poate fi considerată vizita actuală a domnului Erdoğan – prima vizită oficială a Președintelui Turciei în Moldova în ultimii 24 de ani. Iată de ce consider evenimentul de astăzi drept o zi istorică pentru țara noastră.

În acest context i-am mulțumit Președintelui Turciei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și în special, Autonomiei Găgăuze, în domeniul social, cultural, umanitar, etc. Poporul care locuiește în Găgăuzia joacă un rol deosebit în relațiile moldo-turce și în același timp este unul din pilonii statalității noastre.

Menționez că pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în anul curent suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia.

În contextul marcării în Moldova a anului 2018 drept An a lui Ștefan cel Mare, am adresat Președintelui Turciei solicitarea de a oferi țării noastre copia sabiei Domnitorului nostru, Ștefan cel Mare și Sfînt.

În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de Republica Moldova, am conferit domnului Erdoğan cea mai înaltă distincție a statului – Ordinul Republicii.

Totodată, împreună cu înaltul oaspete am dezvelit placa inaugurală de dare în exploatare a clădirii administrației prezidențiale și am plantat doi copaci în curtea Președinției.

Reamintesc că renovarea edificiului Președinției a fost efectuată, la solicitarea mea, de către Guvernul Turciei prin intermediul Agenției TIKA.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.