Astăzi, l-am invitat pe Ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametșin

Astăzi, l-am invitat pe Ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametșin, pentru a discuta incidentul de ieri în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

În calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, condamn categoric declaraţiile şi acţiunile conducerii Parlamentului şi Guvernului RM, calificîndu-le inacceptabile, lipsite de temei şi provocatoare. Astfel de acţiuni nu au precedent în întreaga istorie a relaţiilor dintre statele noastre, dar nici nu sînt aplicate în practica diplomatică şi cea internaţională.

Am menţionat dinamica pozitivă din ultimele două luni, înregistrată în relaţiile dintre ţările noastre. În ultimele săptămîni, după vizita specialiştilor de la Rospotrebnadzor, mai multe întreprinderi strategice vinicole din ţara noastră au revenit pe piaţa Federaţiei Ruse. Pentru săptămînile imediat următoare este planificat şi, sperăm că va rămîne în vigoare, vizita specialiştilor serviciului Rospotrebnadzor şi Rosselhoznadzor pentru examinarea problemei revenirii pe piaţa FR a producţiei noastre pomilegumicole, de conserve ş.a.

Totodată, potrivit informaţiei deținute, zilnic, mii de compatrioţi de-ai noştri sunt legalizați pe teritoriul Rusiei. O dinamică pozitivă se înregistrează şi în soluţionarea problemei transnistrene, în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu exclud că demersul de ieri este util pentru cineva din conducerea politică a Republicii Moldova, cît şi anumitor cercuri sau persoane din Vest şi din Est, inclusiv în Rusia. Una se poate afirma cu certitudine: cineva este foarte deranjat de dinamica pozitivă şi progresul pe care le atestăm în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Reconfirmăm orientarea spre parteneriat strategic şi relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă şi sperăm că acest incident nejustificat şi neplăcut nu va influența dezvoltarea lor de mai departe.

Săptămîna viitoare, aşa cum a fost preconizat, mă voi afla într-o vizită de lucru la Moscova în componenţa unei delegaţii a RM, din care vor face parte şi consilieri ai Preşedintelui ţării, deputaţii ai Parlamentului, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din ţară.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.