Astăzi am prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate, după finalizarea ședinței am susținut un briefing

Astăzi am prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate. După finalizarea ședinței am susținut un briefing în cadrul căruia am informat publicul despre cele mai importante chestiuni examinate și deciziile luate de membrii CSS.

Am menționat patru subiecte majore, primul dintre care ține de raportarea Procuraturii Generale și a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la acțiunile organelor abilitate în vederea implementării Deciziei Consiliului Suprem de Securitate privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Membrii CSS au fost informați despre cauzele penale suplimentare, inclusiv în privința anumitor cazuri trecute cu vederea în timpul guvernării anterioare. Totodată, am subliniat că sunt revizuite nu doar acțiunile ilegale comise în 2013-2014, ci și cele din anii 2010-2012, când a avut loc pregătirea pentru devalizarea sistemului bancar. În aceeași ordine de idei Banca Națională ne-a informat despre discuțiile pe care le poartă cu organizația internațională ”Kroll”.

Al doilea subiect major ține de examinarea măsurilor întreprinse în cadrul urmăririi penale privind tentativa de uzurpare a puterii de stat în perioada 7-14 iunie 2019. Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și comisia parlamentară de anchetă ne-au informat despre evoluția acestui proces cu caracter secret, primele rezultate ale căruia sunt așteptate până la finele lui septembrie.

Următoarele două subiecte au regim secret și se referă la examinarea măsurilor întreprinse de către autoritățile statului în 2015-2019 în eforturile de eliberare a piloților ostatici în Afganistan și examinarea procesului a patrimoniului neutilizat din dotarea Armatei Naționale în 2015-2016.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate au fost discutate și alte chestiuni importante, precum examinarea contractului de construcție a ”Chișinău Arena” cu scopul evitării pierderilor pentru bugetul de stat și asigurarea securității alimentare în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, având în vedere cazurile depistate cu mâncarea alterată în grădinițele de copii.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.