Astăzi am înmînat cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” la 15 veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei

Astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul concertului festiv organizat sub egida mea personală cu ocazia Zilei Victoriei, am înmînat cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” la 15 veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei.

În semn de înaltă recunoaștere și apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la consolidarea mișcării veteranilor, activitate intensă în educarea tinerei generații în spiritul patriotismului și cu prilejul aniversării a 72-a de la victoria asupra fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945, am semnat Decretul privind conferirea „Ordinul Republicii” următorilor veterani:

1. Nina ANTONOVA – participantă la apărarea Caucazului de Nord, la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Frontul III Ucrainean, divizia 88.

2. Grigore DARABAN – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, la luptele pentru Berlin.

3. Vladimir FILANDIN – deținător a 2 ordine „Steaua Roşie”,deținător a medaliei “Pentru cucerirea Berlinului”, medalia “Pentru Vitejie” și “Meritul Militar”.

4. Pavel GLADCOV – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, Belarusului, Poloniei, Germaniei; Bătălia de la Kursk și Frontul Stalingrad şi Sud-Vest.

5. Sava ILIEȘ – participant la operațiunile militare în perioada octombrie 1944 – mai 1945. Deținător al ordinului „Războiul pentru Apărarea Patriei” de gradul 1

6. Pavel LATUS – a luptat în componenţa Frontului II Ucrainean pînă la Berlin.

7. Andrei MURA – participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, Cehoslovaciei şi Germaniei, la eliberarea oraşului Varşovia, Praga, la operaţiunea de la Berlin. A luptat în componenţa Frontului I Belarus.

8. Evghenia PANCIȘCHINA – participantă la acţiunile militare de pe Frontul Volhov, la apărarea Leningradului.

9. Gheorghi PARULI – participant la Operaţiunea Iaşi-Chişinău, participant la acţiunile militare de eliberare a României şi Bulgariei. A luptat în componența Frontului III Ucrainean, Armata a 37-a, diviziile 15 şi 92.

10. Valentina PEATENCO – participantă la acţiunile militare de pe Frontul Stalingrad, din Finlanda, Polonia şi Germania pînă în septembrie, 1945. A participat la eliberarea Leningradului aflat în blocadă.

11. Petru RUDEAGHIN – participant în acțiunile militare cu Japonia. A luptat în componenţa Frontul II Ucrainean.

12. Vasilii RVACIOV – participant la acţiunile militare de eliberare a Ţărilor Baltice. A luptat în componența Frontul II Ucrainean.

13. Ivan SUHORUCOV – în anul 1944 a mers pe front în calitate de voluntar. A luptat în componența Frontul III Ucrainean, divizia nr. 155 din Stanislav, regimentul de puşcaşi nr.786.

14. Vladimir VOIȚEHOVICI – participant la acţiunile de eliberare a Moldovei, de apărare a Moscovei și Stalingradului. Locotenent-colonel, a luptat din 1941 pînă în 1945, cavaler a 10 ordine şi medalii de luptă.

15. Alexandr ZAVADENCO – Regimentul de Gardă de Avioane de Vînătoare nr. 137. A făcut parte din divizia lui Vasili Stalin.

Felicitări dragi veterani!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.