Astăzi am avut o întrevedere de rămas bun cu domnul Petar Vîlov, Ambasador al Republicii Bulgaria în Republica Moldova

Astăzi am avut o întrevedere de rămas bun cu domnul Petar Vîlov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Republica Moldova, în legătură cu încheierea mandatului la Chișinău.

Am apreciat contribuția diplomatului adusă la dezvoltarea relațiilor moldo-bulgare în diverse domenii. Comerțul bilateral în anul 2017 a constituit 152 milioane de dolari, ceea ce este de 14% mai mult, decît în 2016. În Republica Moldova activează circa 200 de companii cu capital bulgar.

Totodată, se dezvoltă și relațiile politice. În noiembrie 2016, Președintele de atunci al Bulgariei, Rosen Plevneliev, a întreprins o vizită în țara noastră, și urmează să fie efectuată o vizită de răspuns a Președintelui Republicii Moldova în Bulgaria. In 2017, ne-a vizitat vice-președintele Bulgariei, doamna Iliana Iotova.

Un rol semnificativ în parteneriatul moldo-bulgar îl joacă comunitatea bulgară din Republica Moldova. Potrivit recensămîntului, în Moldova trăiesc circa 52 mii de bulgari, în special, în raionul și orașul Taraclia, unde în anul 2017 a fost deschis Consulatul Bulgariei.

În semn de respect față de poporul bulgar și pentru contribuție la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare moldo-bulgare, i-am conferit ”Ordinul de Onoare” domnului Petar Vîlov.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.