Astăzi, 8 iunie, se împlinește exact un an din ziua când noi am reușit să răsturnăm regimul instaurat de Plahotniuc

Astăzi, 8 iunie, se împlinește exact un an din ziua când noi am reușit să răsturnăm regimul instaurat de Plahotniuc, care pentru multă lume (inclusiv pentru mulți experți) părea imposibil de înlăturat.

Memoria lumii e scurtă și oamenii repede uită sub ce regim opresiv a existat Republica Moldova în ultimii ani, până în luna iunie a anului trecut. Sunt opinii că guvernarea oligarhică este a doua cea mai grea perioadă din istoria țării, după anul 1992, când s-a produs conflictul și nenorocirea de pe Nistru.

Azi se împlinește exact un an de când a fost salvată democrația și eliberată Republica Moldova din captivitate, de sub o dictatură politică.

Acea acțiune curajoasă de luptă cu oligarhia a fost și meritul partidelor parlamentare, și meritul cetățenilor care ne-au susținut moral, și meritul partenerilor noștri externi, care au declarat ferm că nu tolerează abuzul puterii oligarhice și manipulările prin intermediul Curții Constituționale.

Pentru mine personal, decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viața mea și a celor apropiați și poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru țară, una corectă strategic, o decizie de caracter, și nu regret nici o clipă acțiunile de atunci.

Vreau aici să menționez că și colegii din Parlament, membrii blocului ACUM, au demonstrat că pot trece peste barierele ideologice și doctrinare și pot participa la o lovitură comună și definitivă împotriva regimului oligarhic. Acele procese politice ferme vor rămâne pentru totdeauna înscrise în istoria țării noastre.

În decurs de un an de zile, multe lucruri s-au schimbat, s-au produs și disensiuni, și înlocuiri de guvern, și pandemie, și criză economică.

Toate aceste provocări au pus la grea încercare stabilitatea guvernării actuale și noi înțelegem că avem mult, foarte mult, de lucru pentru a dezvolta Moldova așa cum dorim cu toții. Dar nimeni nu va putea nega faptul că astăzi atmosfera în societate e cu totul alta decât un an în urmă. Oamenii, funcționarii, antreprenorii – toți se simt mai liberi, mai convinși că își pot exercita destoinic și neîngrădit profesia, datoria socială, planurile de viață.

Totodată, să nu uităm că oligarhii – Plahotniuc și Șor, au fugit din țară, dar nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea sub control.
Miza lor este să destabilizeze situația politică din Moldova, să demită guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu și Andrei Năstase, să-și infiltreze oamenii din grupările parlamentare Șor și Pro-Moldova în noul guvern, toate astea pentru a se revanșa și pentru a bloca acțiunile penale pe furtul miliardului și pe uzurparea puterii în stat, acțiuni care au avansat foarte mult în ultimele luni, sub coordonarea noului Procuror General.

Anume prin spaima și dorința de revanșă a oligarhilor se explică atacurile mediatice la care sunt supuse instituțiile statului, precum și tentativele de creare a unor alianțe ad hoc, de tipul Sandu-Candu-Plaha-Șor, care să dea jos guvernul Chicu și să blocheze activitatea instituțiilor statului.

Vă asigur însă că toate aceste provocări ale oligarhiei nu vor avea finalitate. Noi, conducerea țării împreună cu poporul, nu vom permite revenirea regimului oligarhic și nici instaurarea haosului politic, social și economic.

Noi știm că oligarhii se conduc de principiul: cu cât mai rău pentru țară și guvernare, cu atât mai bine pentru dânșii. Dar cei care i-au învins la 8 iunie anul trecut îi vor învinge și de acum încolo, de fiecare dată. Perioada oligarhiei a trecut, pentru totdeauna.

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.