Am prezidat ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI RM

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății astăzi au fost confirmate 6 persoane depistate cu COVID-19. Din 34 de cazuri pe care le avem la moment, 29 de pacienți au o stare de sănătate satisfăcătoare, iar 5 – medie sau medie spre gravă. Avem cea mai mică rată de creștere a cazurilor confirmate din regiune și din Europa. Am constatat că măsurile întreprinse la timp, unele poate prea dure, dau rezultate corespunzătoare.

90066887_4202223666470273_581184421760073728_o-300x189 Am prezidat ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI RM

Am făcut un apel către reprezentanții mass-media, dar în special către acele site-uri care publică știri false și care se tot înmulțesc într-un mod suspect de coordonat. Toate instituțiile implicate în combaterea COVID -19 dau dovadă de o deschidere totală în ceea ce privește comunicarea. În pofida acestui fapt, în continuare sunt promovate multe știri false care creează panică în societate. Din acest considerent, suntem pe cale să propunem măsuri de penalizare, inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake-news-urilor și pentru provocarea panicii în societate. Am cerut deja instituțiilor responsabile să verifice sursa acestor știri false și să identifice în mod special pe cei care coordonează site-urile ce promovează fake news. Pedepsele pentru aceștia trebuie să fie pe măsură, în conformitate cu legislația.

În altă ordine de idei, am reiterat că în această situație de criză, împreună cu Guvernul suntem la etapa elaborării unor măsuri de susținere a agenților economici, sectorului real al economiei, inclusiv a cetățenilor care stau acasă. Totodată am observat că la unele produse alimentare au fost neîntemeiat majorate prețurile. Cunoaștem că nu sunt premise de majorare a prețurilor din care motiv mă adresez agenților economici să stopeze această practică. În caz contrar vom fi nevoiți să recurgem la plafonarea prețurilor la unele produse de strictă necesitate și sancționarea agenților economici care au admis astfel de cazuri.

Pe final, am subliniat că mîine vor fi desfășurate cinci ședințe zonale unde, împreună cu prim-ministru, reprezentanți ai MAI, vom discuta cu conducerea Comisiilor Situații Excepționale din fiecare raion situația din raioane cu privire la combaterea și prevenirea răspândirii virusului de tip nou.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.