Am prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19

Potrivit informației Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost depistate 118 cazuri noi, dintr-un număr total de 629 de testări, dintre care 2 cazuri de import (1 din Federația Rusă și 1 și Marea Britanie) și 116 cu transmitere locală. În total, în țara noastră sunt 1174 de cazuri.

1-4-239x300 Am prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19

La ședință am abordat, în special, patru subiecte importante.

1. Testarea persoanelor la COVID-19
Țin să menționez că în prezent toate persoanele care reprezintă simptome sunt testate. Din circa 4000 de probe efectuare de laboratorul de stat – 914 au fost pozitive, iar din circa 2000 de teste efectuate la laboratoarele private – doar 142 au fost pozitive. Am constatat că practica de a testa doar persoanele care au simptome este eficientă și vom continua această abordare.

2. Protecția medicilor
În zonele unde sunt atestate focare, pentru lucrătorii medicali implicați în lupta cu COVID-19, este asigurată cazarea, hrana și transportul, inclusiv și în municipiul Chișinău. Am venit cu un apel către proprietarii de hotele, să fie deschiși și să pună la dispoziție spații pentru medici în cazul în care aceștia nu doresc să meargă acasă pentru a nu supune riscului de a molipsi membrii familiei.

3. Acțiunile din zonele în care sînt focare de infecție:
Am examinat impunerea unor restricții mai dure în localitățile care se află în carantină. În special am discutat despre regimul de permise pentru ieșirea din case care de mîine va fi aplicat în Soroca și care prevede, inclusiv, interzicerea persoanelor cu vîrsta de peste 63 de ani să iasă din casă, cu excepția a două ore pe zi pentru a merge după produse alimentare, ieșirea în oraș în grupuri, mai mult de 2 persoane, etc. Vom vedea cum funcționează acest mecanism în Soroca și în caz de necesitate, îl vom aplica și în alte localități unde avem risc sporit de focar.

4. Cu privire la ajutorul de șomaj.
Am stabilit că cetățenii care vor să solicite ajutorul în valoare de un salariu minim garantat pe economie de 2775 de lei, stabilit recent prin lege, vor putea depune online actele la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.