Am prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19

Potrivit informației prezentate de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost depistate 184 cazuri pozitive din 857 de teste prelevate, toate cazurile fiind cu transmitere locală.

1-15-233x300 Am prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19

Așa cum s-a menționat anterior, dacă la finele lunii aprilie vor fi mai puțin de 3 mii de cazuri active, vom putea să venim cu propuneri de anulare a unor restricții. Dat fiind că pînă în prezent au fost înregistrate în total 3110 cazuri dintre care 755 de recuperări și 84 de decese, la moment avem 2271 de cazuri active. Acest fapt ne permite să venim cu unele propuneri privind adaptarea măsurilor restrictive în baza evaluării riscului și tipului de activitate.

Astăzi, în cadrul ședinței am examinat 3 subiecte pe care urmează să le propunem Comisiei Situații Excepționale pentru a fi aprobate și puse în aplicare.

1.Astfel, am propus ca bugetarii să rămînă în continuare acasă, pînă pe data de 4 mai, cu excepția instituțiilor de stat care oferă servicii populației, precum: Agenția Servicii Publice, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, ș.a.

2. Începînd cu data de 27 aprilie propunem să se permită ieșirea în parcuri, cu respectarea distanței sociale și în grupuri nu mai mare de 3 persoane, excepție fiind terenurile de joacă și cele sportive.

3.Reluarea din 27 aprilie a activității unităților comerciale nealimentare, de toate tipurile, cu excepția piețelor și a centrelor comerciale.

În altă ordine de idei am mulțumit deputaților care au votat ieri modificările la Buget și politica bugetar-fiscală care prevăd instituirea unor măsuri de susținere a agenților economici și a populației. Am menționat că aceste legi deja au fost semnate de mine. De asemenea, am mulțumit Guvernului care într-un termen record de cîteva săptămîni, în condițiile unui buget auster a găsit posibilitatea și în mod operativ a semnat acorduri de obținere a peste 8 mld. lei bani cash pentru susținerea cetățenilor.

Totodată, mi-am exprimat îngrijorarea vizavi de intențiile unor deputați de a bloca aceste legi și încercarea de a utiliza Înalta Curte în calitate de instrument politic în această situație. Am menționat că blocarea sau suspendarea legilor va avea consecințe foarte grave pentru populație și agenții economici, inclusiv, încetarea achitării salariilor la bugetari, a pensiilor, stoparea finanțării sectorului medical, construcției drumurilor etc. Am atenționat că dacă cineva vrea sa-și asume aceste lucruri – nu are decît să o facă, dar va răspunde în fața cetățenilor și a legii.

https://youtu.be/Gw5oiERIcQA

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.