Am prezidat o nouă ședință a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de noul tip de coronavirus

În cadrul briefingului care a urmat după ședință, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a comunicat date noi cu privire la răspîndirea virusului în Republica Moldova. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 82 de cazuri noi de infectare, din 332 de teste efectuate. De menționat că cinci persoane au venit din străinătate (două din Franța, cîte una din Ucraina, Marea Britanie și de pe insula Mauritius, prin Dubai).

91649676_4258672777492028_7294530695559380992_o-300x200 Am prezidat o nouă ședință a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de noul tip de coronavirus

În prezent, Republica Moldova dispune de 13 mii de teste de diagnosticare. Zilnic, sînt efectuate circa 300-400 de verificări, atît în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cît și în centrele medicale private care au obținut autorizația Organizației Mondiale a Sănătății (actualmente, în Moldova pot fi efectuate cîte 1800-2000 de testări pe zi). Totodată, Moldova este în așteptarea unui lot de 100 de mii de teste din Republica Populară Chineză, care urmează să ajungă în țara noastră săptămîna viitoare.

Am atras atenția asupra costului tratamentului de coronavirus. Astfel, o zi de spitalizare a unui pacient „ușor” costă 2255 de lei, iar a celor care sînt internați în saloane de terapie intensivă, această sumă crește pînă la 5300 de lei pe zi. Dacă e să ținem cont de faptul că un pacient se află în spital cel puțin 14 zile, tratamentul formelor ușoare costă statul 32 de mii de lei, iar a persoanelor în stare gravă – peste 74 de mii de lei.

Am îndemnat cetățenii noștri, precum și unii politicieni să manifeste o atitudine responsabilă și serioasă față de această problemă și să nu speculeze pe subiectul obligativității de a procura polița de asigurare medicală, întrucît sistemul de sănătate are nevoie acută de susținere. În același context, am îndemnat politicienii să-și retragă petiția prin care cer anularea asigurării obligatorii pentru cei care revin în țară și să dea dovadă de solidaritate cu sistemul sănătății publice din țara noastră.

În încheierea briefingului, am îndemnat încă o dată locuitorii Moldovei să respecte cu strictețe măsurile restrictive necesare pentru a nu admite răspîndirea în continuare a virusului și, drept urmare, închiderea totală a localităților, așa cum s-a întîmplat deja la Soroca și la Ștefan Vodă.

https://www.youtube.com/watch?v=VAxRs3GMqo4

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.