Am participat la ședința săptămînală cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul, Ion Chicu

Am discutat cinci chestiuni importante care vizează aspecte ale reglementării crizei provocate de pandemie. În primul rînd am discutat asigurarea, fără întîrziere, a pensiilor, ținînd cont de faptul că cetățenii în etate fac parte din grupul de risc major de infectare. Este necesar să prevenim aglomerarea pensionarilor în instituțiile de stat, din care motiv s-a propus ca pensiile să fie transferate pe cardurile bancare, iar în lipsa acestora – să fie elaborat un grafic în care persoanele în etate ar putea veni să-și ridice pensiile, iar poliția ar asigura controlul pentru a preveni formarea cozilor în instituțiile respective.

1-10-300x195 Am participat la ședința săptămînală cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul, Ion Chicu

Cel de-al doilea subiect a vizat măsurile de control asupra realizării regimului de carantină. Am menționat faptul că forțele Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova fac față sarcinilor ce le sînt impuse, constatînd, totodată, și pregătirea subdiviziunilor Armatei Naționale, în caz de înrăutățire a situației.

Cel de-al treilea subiect din agendă a fost asigurarea lucrărilor agricole de primăvară. În acest scop, s-a decis reluarea, de la 3 martie, a activității magazinelor de materiale agricole și de piese auto pentru tehnica agricolă, precum și a magazinelor de produse chimice de uz casnic, pentru asigurarea necesităților cetățenilor și a instituțiilor cu soluții dezinfectante.

Al patrulea punct care a fost discutat ține de menținerea în continuare a carantinei în instituțiile de învățămînt și majorarea numărului de școli care au trecut la procesul de studii la distanță. În prezent, aproximativ 30-35% din numărul cadrelor pedagogice din țară sînt instruite pentru a putea activa on-line, însă aceasta se referă în special la Chișinău, de aceea s-a pus drept scop extinderea acestei practici pe tot teritoriul Moldovei.

Ce-a de-a cincea chestiune a vizat obținerea asistenței externe. Actualmente, țara noastră continuă să primească cu regularitate asistență din partea Organizației Mondiale a Sănătății, iar la finele săptămînii, la Chișinău va veni o cursă specială din China cu teste de coronavirus, cu medicamente și materiale medicale necesare. Sîntem în așteptarea unui sprijin similar și din Federația Rusă.

În încheierea briefingului care a urmat după ședință, am subliniat faptul că, în pofida pandemiei, proiectele de infrastructură nu vor fi înghețate – acestea vor fi realizate în primul rînd din imprimeurile externe și rezervele interne.

https://youtu.be/LvOkovCJYgU

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.