Am participat la ședința lărgită a Colegiului MAEIE

La invitația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, și împreună cu Prim-ministrul, Ion Chicu, am participat la ședința lărgită a Colegiului MAEIE.

Am salutat ambasadorii Republicii Moldova, acreditați peste hotarele țării și echipa ministerului. M-am adresat către cei prezenți cu un discurs în cadrul căruia am punctat trei elemente de bază.

Primul ține de promovarea politicii externe echilibrate, ceea ce prevede implementarea angajamentelor noastre internaționale, în primul rînd, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și relațiile strategice cu Federația Rusă. Totodată, am reiterat importanța continuării parteneriatului strategic cu România, Statele Unite, Turcia și alte state. Am subliniat că Republica Moldova nu trebuie să caute dușmani, ci prieteni, atît în Est, cît și în Vest.

Punctul doi vizează activitatea Ministerului de Externe, care urmează să se desfășoare pe baza criteriilor de profesionalism, cu o disciplină strictă și fără implicare în jocuri politice sau de partid, cum a fost anterior. Totodată, mizăm pe o abordare tehnocrată și o conlucrare productivă cu alte instituții ale statului.

Referindu-mă la activitatea ambasadorilor, am subliniat necesitatea conștientizării de către ei a faptului că nu sunt numiți în funcție pentru a se odihni, ci pentru a munci, întru dezvoltarea statului și aprofundarea relațiilor cu partenerii noștri externi, fiind remunerați din banii contribuabililor.

Am menționat că eficiența fiecărui ambasador va fi apreciată în funcție de atragerea investitorilor din țara de destinație în Republica Moldova și promovarea imaginii țării noastre, iar în lipsa unor rezultate palpabile într-o perioadă de 6-12 luni, acesta ar putea fi rechemat.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.