Am participat la ședința săptămânală cu Primul ministru, Ion Chicu

Am discutat patru subiecte importante, primul fiind situația epidemiologică din Republica Moldova. S-a constatat scăderea semnificativă a numărului persoanelor infectate, precum și a ratei de contagiozitate. Astfel, săptămâna trecută, 18-24 mai, acest indicator a fost de 0,89%, în timp ce săptămâna precedentă, de 1,38%. Totodată, numărul oamenilor vindecați a crescut de 2,5 ori.

100776390_4473413692684601_7119379335068254208_o-300x200 Am participat la ședința săptămânală cu Primul ministru, Ion Chicu

Această dinamică pozitivă ne permite să anulăm mai multe restricții, motiv pentru care Guvernul Republicii Moldova se va adresa Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu propunerea de a redeschide, începând cu 1 iunie, piețele în municipiile Chișinău și Bălți, centrele comerciale, sectorul HoReCa, transportul internațional de pasageri, dar și centrele sportive și cluburile de fitness. Restricțiile rămân în vigoare pentru instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, precum și pentru evenimentele cu implicarea a mai mult de 50 de persoane.

Al doilea subiect de discuții s-a referit la anunțarea anului 2020 drept an al lucrătorului medical. Această decizie presupune, printre altele, dublarea salariului pentru toți lucrătorii sistemului medical, în câteva etape.

Punctul trei al agendei de astăzi a vizat achitarea ajutorului material unic de 700 lei pentru toți pensionarii, al căror pensie minimă este sub 3000 lei. Am specificat că anterior acest ajutor era preconizat pentru cei cu pensia mai mică de 2000 lei. Acum am decis să ridicăm “plafonul” și să mărim numărul beneficiarilor. Am specificat că mijloacele financiare respective deja sunt identificate.

Al patrulea subiect este menit să susțină în continuare agenții economici și presupune acoperirea dobânzilor creditelor în mărime de 6 fonduri de salarizare în loc de 3 fonduri, cum am fost aprobat anterior. Am explicat, că în prezent fondul de salarizare în Republica Moldova are circa 4 miliarde de lei, adică propunerea noastră înseamnă un ajutor în volum de 24 de miliarde de lei, în timp ce suma totală a dobânzilor pentru creditele în sectorul real al economiei este de circa 27-28 de miliarde.

Am specificat că perioada reeșalonării acestor plăți se extinde până la 31 decembrie 2020, iar propunerea noastră include nu doar creditele luate de la băncile comerciale, ci și de la instituțiile de microfinanțare. Sunt ferm convins, că aceste decizii vor fi un suport semnificativ pentru agenții economici.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.