Am participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu

Am discutat mai multe subiecte de importanță majoră, unul din ele fiind situația în agricultură și în special, despre seceta serioasă care a afectat grav roada cerealelor din prima și a două grupă.

116226608_4754097141282920_5904285874867091302_o-300x197 Am participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu

Reieșind din această situație, am vorbit despre alocarea surselor financiare suplimentare pentru susținerea agriculturilor, iar 100 milioane de lei deja au fost alocate sub formă de subvenții. Sumele respective vor fi repartizate în funcție de pierderile suferite de fiecare întreprindere agrară. În acest context, vom elabora și un regulament de repartizare a acestor subvenții.

Totodată, la capitolul venituri în buget și achitări ale plăților sociale am constatat stabilizarea situației. În luna iulie curent suma veniturilor încasate este aproape egală cu cea din iulie 2019. În aceeași ordine de idei am comunicat despre continuarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. Am menționat productivitatea acestui proces, subliniind faptul că Guvernul Republicii Moldova nu își asumă niciun angajament care prevede înăsprirea politicii fiscale. Am discutat astăzi și despre lansarea în curând a negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului în valoare de 200 milioane euro.

De asemenea, am abordat și subiectul privind situația pandemică, care rămâne îngrijorătoare, inclusiv la nivel regional. Am constatat cu regret că săptămâna trecută cazurile de infectare cu COVID-19 au crescut în comparație cu săptămâna precedentă. Reieșind din acest considerent, Comisia Excepțională în Sănătate Publică a decis să prelungească starea de urgență în domeniu până pe 31 august. Totodată, vom urmări dinamica și vom decide dacă școlile și grădinițele de copii vor fi redeschise. Am îndemnat politicienii să manifeste maximă responsabilitate și să nu speculeze la acest subiect.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.