Am participat la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale

La eveniment au fost prezenți membri ai Guvernului, ai Parlamentului, Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președinți și judecători ai altor curți constituționale din 14 țări ale Uniunii Europene și CSI, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului academic din țară și din străinătate, reprezentanți ai societății civile.

În cadrul discursului rostit am remarcat că odată cu fondarea Curții Constituționale, 25 de ani în urmă, poporul Republicii Moldova a pus bazele democrației şi ale statului de drept. Cu acest prilej am adresat felicitări și mulțumiri tuturor actorilor implicați în asigurarea ordinii constituționale pentru munca depusă în beneficiul națiunii.

86633716_2463085730598973_4244775028278689792_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_ohc=djOZkWsA7EwAX_r7V1L&_nc_ht=scontent.fhfa2-2 Am participat la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale

Totodată am subliniat că provocările contemporane ne impun să ne axăm odată în plus pe procesul de maturizare a democraţiei naționale, de fundamentare a valorilor constituţionale, dar și pe propagarea unei culturi a constituţionalismului, deoarece doar așa vom putea proteja statul de intențiile accentuate de demontare a principiilor din Constituţie în interesul de conjunctură al unor forţe politice, la care am asistat ceva timp în urmă, fiind martorii așa-ziselor tentative de lovitură de stat. În acest sens, am indicat asupra necesității fortificării rolului stabilizator al Curții Constituționale în tentativele uzurpării puterii.

Mi-am exprimat convingerea că actuala componență a Curții Constituționale va percepe la justa valoare rolul instituției și se va opune încercărilor mediului politic de a o aservi. Or, sarcina Curții este aceea de a fi un reper pentru instituțiile statului în ce privește desfăşurarea activităţii de asigurare a unei guvernări responsabile, în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt garantate.

Am dat asigurări că, în calitate de şef al statului – garant al suveranităţii –, voi continua să fiu un apărător al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, al valorilor supreme consacrate în Constituție.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.