Am participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”

Cu prilejul marcării celei de-a 76-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, am participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

C3C5D97F-9110-4965-8EAF-7CDC42157CFF-300x248 Am participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”

Grație operațiunii „Iași‒Chișinău”, din 20 până pe 29 august 1944, Republica Moldova a fost complet eliberată. Iar ceea ce reprezintă statul nostru astăzi, ceea ce reprezintă Europa în întregime se datorează inclusiv operațiunii de la capul de pod Șerpeni.

În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiunii, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilități militare fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri de pe fronturile 2 și 3 ale Armatei Roșii au fost decorați cu ordine și medalii pentru curaj și vitejie.

Cu părere de rău, constat că cu cât timpul ne duce tot mai departe de tragedia acelui război, cu atât mai greu conștientizăm în deplină măsură calitățile umane excepționale ce erau proprii fiecărui soldat și ofițer al acelei armate de eliberatori. De aceea, este de responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în faţa ostaşilor care ne-au câștigat libertatea plaiului moldovenesc.

Am menționat că Complexul memorial de la Șerpeni a devenit pe bună dreptate monument al întregului popor. Sunt convins că, în pofida timpului, Complexul memorial va rămâne unul dintre principalele simboluri de educație patriotică a copiilor și nepoților noștri.

Mă bucur nespus că mai avem printre noi veterani ai acelui război cumplit. Ne închinăm în fața lor și a ostașilor căzuți care au luptat pentru acest pământ. Iar noi, prin acțiuni concludente, trebuie să păstrăm pentru secole amintirea ostașilor eliberatori, a eroismului, curajului și devotamentului lor față de Patrie.

Slavă Eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei!

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.