Am participat la cea de-a V-a ediție a Forumului social-politic „Găgăuzia – 2019: dezvoltare prin unitate”

La invitația bașcanului Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, am participat la cea de-a V-a ediție a Forumului social-politic „Găgăuzia – 2019: dezvoltare prin unitate”, care se desfășoară la Comrat. Evenimentul este consacrat aniversării a V-a a referendumului local, la care locuitorii autonomiei au susținut aproape unanim integrarea în Uniunea Vamală.

Astăzi, în Găgăuzia este sprijinit activ vectorul strategic al administrației prezidențiale în ce privește restabilirea cooperării comercial-economice cu Rusia și alți parteneri din spațiul post-sovietic. În acest sens, amintesc că în 2017, la inițiativa mea, Moldova a semnat un Memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, iar pe data de 14 mai 2018, republica noastră a devenit prima țară care a primit statutul de observator în UEE.

I-am salutat pe participanții Forumului din Comrat. Le-am relatat, pe scurt, despre rezultatele vizitei pe care am întreprins-o la Moscova. În special, datorită înțelegerii personale obținute cu Vladimir Putin, am reușit să deblocăm tranzitul mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, am menționat că în luna martie, în Comrat, va avea loc Forumul moldo-rus al Regiunilor. Ideea organizării acestui eveniment a fost pe larg susținută de președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

Le-am dorit succes participanților la forum, menționînd că voi susține toate inițiativele îndreptate spre dezvoltarea autonomiei și a relațiilor de colaborare cu partenerul nostru strategic – Rusia.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.