Am participat la Adunarea solemnă consacrată celei de-a 25-a aniversări a adoptării Constituției Republicii Moldova

Astăzi am avut onoare să particip la Adunarea solemnă consacrată celei de-a 25-a aniversări a adoptării Constituției Republicii Moldova. În Palatul Republicii au fost prezenți foștii Președinți ai țării, actualii și foștii deputați, inclusiv cei care au votat pentru Legea Supremă la 29 iulie 1994, membrii Guvernului, reprezentanții administrațiilor publice locale, ai corpului diplomatic și ai societății civile, oameni de știință și cultură, etc.

În cadrul unui discurs am reiterat că datorită eforturilor comune ale Președinției, noului Parlament și Guvern și bazându-ne pe sprijinul populației și a partenerilor externi, noi, la începutul lunii iunie, am reușit să trecem pașnic o perioadă foarte dureroasă cu însemne vădite de uzurpare a puterii, cînd oligarhia a încercat să anuleze de facto și de jure voința poporului exprimată la scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Totodată am subliniat că cetățenii noștri au simțit, în acele clipe grele, sprijinul unanim al partenerilor și prietenilor Moldovei, iar noi ne-am convins cu toții, că valorile democratice sunt împărtășite plenar și dezinteresat, că raționamentele geopolitice sunt secundare cînd democrația este în pericol.

Însă consider că nu ar fi corect să declar că în toți acești 25 de ani de la adoptarea Constituției țara a cunoscut doar momente grele. În pofida dificultăților, Republica Moldova s-a afirmat ca un stat independent pe arena internațională. În baza principiilor fundamentale consfințite în Constituție a fost dezvoltat un cadru legislativ amplu, care, pînă în prezent, reglementează viața social-politică a țării.

Imaginile video și textul integral al discursului le puteți accesa pe linkurile de mai jos.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.