Am efectuat astăzi o vizită la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a discuta problemele actuale din domeniile respective, în condiții de criză

În primul rînd, am examinat situația privind asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova. Ministrul Ion Perju m-a informat despre faptul că rezervele de grîu în țară constituie 200 mii de tone, suficiente pentru cel puțin 200 de zile. Spre acea perioadă, va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare.

91412022_4237721292920510_8350336499908083712_o-300x200 Am efectuat astăzi o vizită la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a discuta problemele actuale din domeniile respective, în condiții de criză

Totodată, rezervele de ulei de floarea-soarelui sînt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar de zahăr și porumb – pentru mai mult de un an. Țara este asigurată cu produse lactate, carne și cu ouă de găină; întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină. Fermele zootehnice sînt asigurate cu bază furajeră. Lucrările de primăvară au început conform graficului, a fost deja semănat orzul și mazărea.

De asemenea ministrul a dat asigurări ca toate lucrările de primăvara au loc conform graficului, fără restricții, sunt deschise magazinele agricole pentru aprovizionarea cu semințe, material săditor și fertilizanți, piese de schimb și tehnica agricolă.

Un subiect important care a fost abordat în timpul discuției l-a constituit silvicultura Republicii Moldova. În prezent avem stocuri de 186 de mii metri cubi de masă lemnoasă, dintre care 143 de mii sunt pentru lemne de foc, iar 30 de mii – lemn de lucru. Totodată, începînd cu 13 martie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a interzis totalmente tăierea pădurilor din țară.

 

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.