Am discutat detaliat cu delegația Comisiei de la Veneția

Am discutat detaliat cu delegația Comisiei de la Veneția, care a venit în Republica Moldova pentru a face o evaluare a inițiativei lansate de mine, de modificare a Constituției, în ceea ce ține de atribuirea unor drepturi suplimentare Președintelui țării de dizolvare a Parlamentului.

Consider că acest drept este absolut necesar și am menționat că voi insista pe modificarea în continuare a Constituției prin toate căile posibile, fiind ferm convins că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc cît mai curînd posibil.

Înțeleg mesajele și poziția politică a altor partide, în special a Partidului Democrat împreună cu spoilerii și clonii săi, care au monopolizat puterea în stat și nu doresc în nici un caz să permită Președintelui să-și exercite mandatul și cu această ocazie,limitează atribuțiile acestuia.

Înțeleg poziția altor partide mai mici, cu șanse minime de a accede în Parlament, care sunt categoric împotriva dizolvării Parlamentului și doresc să-și prelungească prezența în forul legislativ maximum posibil, cu orice preț.

Consider că noi trebuie să creăm un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva. Există o majoritate parlamentară, un Președinte al țării ales prin vot direct al întregului popor, și evident că în acest caz trebuie să fie echilibrate atribuțiile tuturor puterilor în stat.

Le-am mulțumit experților de la Veneția pentru lucrul efectuat. Am menționat că noi vom aprecia și vom ține cont de cele mai bune practici internaționale în ceea ce ține de promovarea sistemelor electorale, dar și de modificare a Constituției în Republica Moldova.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.