Am discutat despre prioritățile instituției prezidențiale pentru anul 2018

Am făcut un schimb de opinii amplu cu privire la situația din politica internă a țării, inclusiv situația economică, socială, conflictul instituțional și gravele încălcări ale legislației naționale efectuate sub presiunea majorității parlamentare, precum și subiecte legate de legea anti-propagandă, continuarea tensionării relațiilor cu Federația Rusă, interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a mass-media din alte state.

Am vorbit și despre politica externă. Am informat ambasadorii despre numeroasele vizite pe care le voi întreprinde în acest an peste hotarele Republicii Moldova, atît în Est cît și în Vest.

Am discutat despre mersul reglementării diferendului transnistrean. Am menționat că în acest sens este necesar de acționat în vederea realizării practice a înțelegerilor la care s-a ajuns la Viena, în decembrie 2017. Totodată, am informat că vom acorda în continuare o atenție sporită soluționării celor opt subiecte de bază, incluse în pachetului de rezolvare a problemelor sociale și economice ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inițiate la întrevederea mea cu Vadim Krasnoselski, liderul administrației transnistrene, în ianuarie 2017. Astfel, speram ca in curind va fi soluționata chestiunea privind înregistrarea transportului auto din regiunea transnistreană. De asemenea vom insista pe desfășurarea cu regularitate a întrevederilor în format ”5+2”.

În altă ordine de idei, am menționat că în anul curent, sub egida Președintelui vor fi desfășurate zici de evenimente la scară națională, începînd cu cele ce țin de consolidarea statalității Republicii Moldova și finalizînd cu elaborarea și implementarea mai multor inițiative de dezvoltare strategică a țării și de redresare a situației economice și sociale din Moldova.

Un subiect aparte l-a constituit desfășurarea alegerilor Parlamentare din anul curent. Am solicitat maximă atenție din parte instituțiilor internaționale și misiunilor diplomatice, acreditate în țara noastră în monitorizarea scrutinului electoral.

Alegerile din 2018 vor fi fundamentale pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova și trebuie să se desfășoare în cel mai transparent și corect mod.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.