Am desfășurat o ședință cu experți în domeniul dreptului, inclusiv cel constituțional

În legătură cu situația creată în ultima perioadă de timp și confruntarea dintre Președinție și majoritatea parlamentară pe mai multe subiecte, am desfășurat o ședință cu experți în domeniul dreptului, inclusiv cel constituțional, pentru a dezbate aceste chestiuni.

Am examinat scenariile si actiunile Presedintelui Republicii Moldova in contextul incercarii majoritatii parlamentare si ale guvernului de a submina institutia prezidentiala.

Printre actiunile examinate este si adresarea catre Comisia de la Veneția cu solicitarea de a interpreta din punct de vedere al practicii internaționale următoarele subiecte:

1. Hotărîrea Curții Constituționale poate să substituie textul Constituției, sau Parlamentul urmează să purceadă la modificarea Constituției?

2. Hotărîrea Curții Constituționale poate să intervină în materia Constituțională creînd norme noi, contrare textului expres al Constituției?

3. În caz de reducere a competențelor Președintelui Republicii Moldova prevăzute de Constituție și alte legi, aceste modificări urmează să fie aplicabile actualului Președinte sau sunt opozabile pentru următorul mandat de Președinte?

În prezent pregătim aceste demersuri și le vom expedia în cel mai apropiat timp în mai multe instanțe.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.