Am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de Stat de la Condrița

Astăzi, am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de Stat de la Condrița, fapt care subliniază caracterul unui dialog permanent.

116342835_4760015184024449_9075917824057747275_o-300x220 Am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de Stat de la Condrița

În cadrul întâlnirii am continuat discuțiile despre problemele actuale de pe agendă și am stabilit câteva subiecte de perspectivă. Așa cum am convenit inițial, încă în anul 2017, nu avem subiecte interzise pentru dialog, ceea ce, bineînțeles, contribuie la consolidarea încrederii, chiar dacă pozițiile noastre pe mai multe chestiuni se deosebesc foarte mult.

Am examinat în detaliu implementarea pachetului „Berlin-Plus”. De asemenea, am făcut un schimb de opinii cu privire la problemele care au apărut în ultimele luni urmare a răspândirii virusului COVID-19. Astfel, am discutat despre anularea posturilor temporare „de carantină” din Zona de Securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

O atenție deosebită a fost acordată subiectului privind pregătirile către procesul educațional din 1 septembrie, circulația elevilor și a profesorilor, precum și alte aspecte de acest gen. Am ajuns la unele înțelegeri concrete privind promovarea tematicii telecomunicațiilor, cauzelor penale și problemelor bancare. Am susținut inițiativa partenerilor internaționali cu privire la deschiderea cât mai rapidă a unei linii de troleibuz Bender–Varnița, acesta fiind un nou proiect pentru susținerea liberei circulații și a consolidării încrederii.

Am fost unanimi în opinia că este necesar să continuăm dialogul deschis la diferite niveluri și platforme întru depășirea barierelor de pe Nistru, apărute din cauza pandemiei. Am menționat faptul că deopotrivă cu interacțiunile la nivel oficial, un factor important care contribuie la promovarea procesului de reglementare politică este activitatea organizațiilor obștești de pe ambele maluri ale Nistrului.

Am reiterat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și securității cetățenilor și am acceptat să întreprindem pași comuni pentru a nu admite agravarea situației în Zona de Securitate, care ar submina pacea și stabilitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Ne-am exprimat recunoștința față de intermediarii și observatorii din formatul „5+2” pentru implicare și susținerea oferită la dezvoltarea procesului de negocieri în reglementarea transnistreană. Am subliniat în mod repetat faptul că dialogul și consolidarea încrederii nu au alternativă, acestea oferindu-ne oportunități de a discuta probleme mult mai complicate din cadrul procesului de negocieri cu privire la reglementarea transnistreană.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.