Am avut o întrevedere foarte bună şi constructivă cu Dmitri Rogozin

Am discutat în detalii evenimentele din ultimele săptămîni, am precizat starea actuală a relaţiilor dintre ţările noastre şi am stabilit direcțiile de prioritate pentru următoarele luni. Mizez pe continuarea dialogului cu Dmitri Olegovici în calitatea sa de co-președinte al comisiei interguvernamentale și reprezentant special al președintelui Federației Ruse în problema transnistreana.

Declararea persona non-grata a domnului Rogozin, co-președinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse, demonstrează nedorința guvernului Moldovei (legitimitatea caruia este contestată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și de către unii parteneri externi) de a colabora cu guvernul Federatiei Ruse în vederea soluționării problemelor extrem de importante cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri, aflați în Rusia. Aceste acțiuni au drept scop subminarea eforturilor președinților Moldovei și Rusiei de restabilire a dialogului strategic și a parteneriatului dintre țările noastre.

Totodată, este de remarcat faptul că o astfel de poziție este inacceptabilă și nu poate fi admisă de majoritatea covărșitoare a cetățenilor Republicii Moldova, 65% dintre care consideră Rusia un stat prieten și așteaptă de la autoritățile moldovene o colaborare constructivă și reciproc avantajoasă, un parteneriat cu această tara.

În acest context, am cerut partenerilor noştri ruşi să se abţină de la măsuri şi sancţiuni care ar afecta interesele cetățenilor simpli și ale agenților economici. Efectele unor eventuale sancţiuni comerciale şi migraţionale le vor suporta nu miniştrii şi deputaţii din gruparea de la guvernare, ci simplii cetăţeni ai Moldovei, care nu poartă nicio vină.

Conștientizînd politica fără de precedent, brutală și neargumentată din punct de vedere a normelor diplomatice, promovată de guvernul moldovean, îndemn partenerii noștri ruși să dea dovadă de înțelepciune, să nu se lase afectați de provocările evidente ale functionarilor moldoveni și să continue agenda pozitivă pe care am stabilit-o cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și pe care am început să o implementăm de la inceputul acestui an.

În calitate de Preşedinte al Moldovei şi în baza mandatului legitim acordat de poporul ţării noastre, voi apăra interesele poporului moldovenesc şi intenționez să blochez prin toate mijloacele legale – inclusiv boicotarea proiectelor de lege adoptate de Parlament – tentativele Partidului Democrat, aflat la guvernare, de a sabota şi de a distruge relaţiile noastre bilaterale cu Federaţia Rusă. Este absolut inadmisibil să ţii ostatic o ţară întreagă şi să subminezi bazele relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări din cauza unor interese înguste de partid şi a încercărilor unei formațiuni și a conducerii acesteia de a supraviețui politic.

Prerogativele şi răspunderea preşedintelui în domeniul politicii externe sînt stabilite clar de Legea Supremă a ţării, iar deciziile cardinale de care depinde viitorul relaţiilor bilaterale cu partenerii noştri strategici trebuie luate doar cu acordul președintelui şi discutate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate al ţării.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.