Am avut o întrevedere cu secretarul de stat, viceministru al MAE din Federația Rusă, Grigori Karasin

Am avut o întrevedere cu secretarul de stat, viceministru al MAE din Federația Rusă, Grigori Karasin, în cadrul căreia am menționat relațiile de prietenie constructive şi de parteneriat productiv, stabilite între președinții Republicii Moldova și Federației Ruse.

În acelaşi timp, am remarcat faptul că raporturile de colaborare dintre statele noastre, la nivel de executiv, nu înregistrează o dezvoltare dinamică. În contextul dat, vizita domnului Grigori Karasin a fost convenită la nivelul șefilor de stat, în luna decembrie a anului trecut. Scopul principal al vizitei şi al întrevederii de astăzi vizează îmbunătățirea cooperării dintre guvernele ambelor state, pentru a conferi legăturilor moldo-ruse un caracter complex, multiaspectual și productiv, în beneficiul popoarelor noastre.

Am reiterat interesul comun pentru dezvoltarea unei colaborări reciproc avantajoase în plan social, în sfera economică şi cea umanitară, atît în contextul relaţiilor bilaterale, cît şi în cadrul CSI. Finalitatea acestor eforturi ar trebui, mai întîi de toate, să se manifeste prin ameliorarea condiţiilor de trai ale cetățenilor și prin o mai bună protecţie a intereselor lor. Am menţionat că o politică externă echilibrată din partea Republicii Moldova în relațiile sale cu Vestul şi cu Estul va contribui în mod cert la dezvoltarea prosperă a ţării şi a cetăţenilor săi.

De asemenea, am exprimat recunoştinţă conducerii Federaţiei Ruse pentru contribuţia plenară în problema reglementării diferendului transnistrean şi am remarcat necesitatea activizării dialogului dintre reprezentanţii Chişinăului şi cei ai Tiraspolului. În cursul întrevederii am pus în discuție și dinamica negocierilor din ultimele luni, inclusiv realizarea deciziilor anterioare adoptate în formatul „5+2”, care au fost incluse atît în protocolul de la Berlin din anul 2016, cît şi în protocolul de la Viena din anul 2017. Am abordat şi probleme de ordin general ce ţin de reluarea procesului politic şi perspectivele realizării unei reglementări ample a problemei transnistrene.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.