Am avut o întrevedere cu Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov

Partea moldovenească, la întrevedere, a fost reprezentată de preşedintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi şi bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

I-am mulţumit colegului turkmen pentru invitaţia la ceremonia deschiderii ediţiei a V-a a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale. Apreciez acest gest din partea conducerii Turkmenistanului drept un semn de înaltă atenţie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Am remarcat caracterul simbolic al desfăşurării întrevederii în preajma aniversării a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Moldova şi Turkmenistan. În această perioadă de timp, ne-a reuşit să consolidăm relaţiile bilaterale, creînd un fundament trainic pentru o cooperare multilaterală între cele două ţări şi popoare.

I-am mulţumit liderului Turkmenistanului pentru realizarea operativă şi calitativă de către partea turkmenă a construcției grădiniţei de copii din s. Cişmichioi. Apreciem finalizarea acestui proiect social important, dar și altor proiecte, drept un aport semnificativ la dezvoltarea raporturilor interstatale şi umanitare.

Am menţionat că între Republica Moldova şi Turkmenistan există un potențial de colaborare care nu este valorificat pe deplin. Mi-am exprimat interesul pentru extinderea volumelor şi nomenclatorului de produse importate şi exportate, cît şi pentru stabilirea unor rețele de livrare a produselor pe termen lung.

Am convenit să extindem și aprofundăm colaborarea în mai multe domenii – economic, social, umanitar etc.

Apreciez înalt strategia de politică externă a Turkmenistanului, bazată pe principiile de neutralitate permanentă, recunoscută la 12 decembrie 1995, de către Adunarea Generală a ONU. Experienţa Turkmenistanului în promovarea şi consolidarea principiului de neutralitate permanentă prezintă un interes special pentru Moldova în condiţiile actuale.

Anul viitor, sub egida președintelui Moldovei, voi lansa un proiect național de edificare a 100 complexe sportive în comunitățile rurale, care să includă arene de fotbal, de baschet, volei și terenuri sportive dotate la cel mai înalt nivel. Am solictat sprijinul președintelui turkmen în realizarea acestui proiect.

În semn de profundă gratitudine pentru contribuția substanțială la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare între Turkmenistan și Republica Moldova în diverse domenii, am oferit președintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, distincția ”Ordinul Republicii”.

Cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova i-a fost conferită președintelui Turkmenistanului în luna decembrie, 2016.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.