Am avut o întrevedere cu Preşedintele Kîrgîzstanului, Almazbek Atambayev

I-am mulţumit pentru invitaţia de a vizita Kîrgîzstanul şi şedinţa şefilor statelor UEEA.

Am discutat aspecte ce ţin de relaţiile bilaterale moldo-kîrgîze şi perspectivele de colaborare dintre Moldova şi UEEA. Am schiţat perspectivele de cooperare în unele sectoare.

Preşedintele Atambayev a relatat din experienţa pe care o are în relaţiile de cooperare cu ţările Uniunii Economice Euroasiatice. În anul 2013, Kîrgîzstan a obţinut, în cadrul asistenţei din partea Fondului Euroasiatic pentru Stabilitate şi Dezvoltare, tehnică agricolă în valoare de 20 milioane dolari.

În scopul susţinerii economiei Kîrgîzstanului, în anul 2015, a fost creat Fondul ruso-kîrgîz pentru dezvoltare, cu un capital social de 500 mln. dolari. Drept priorităţi pentru finanţare sînt complexul agroindustrial, industria textilă și de confecţii, industria extractivă şi cea metalurgică, transportul, construcţiile de locuinţe, dezvoltarea infrastructurii.

Plus la aceasta, Republica Kîrgîzstan are semnat cu Republica Kazahstan un Acord privind acordarea de către Kazahstan a unui suport financiar în valoare de 100 mln. dolari pentru amenajarea şi dotarea tehnică a obiectelor de infrastructură vamală, pentru modernizarea laboratoarelor experimentale etc.

Cred că va urma o consolidare atît a relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre, cît şi a relaţiilor dintre Moldova şi UEEA la general.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.