Am avut o întrevedere cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin

În cadrul vizitei oficiale a Președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă, am avut o întrevedere cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Am discutat toate aspectele cu privire la relații bilaterale.

Pe durata dialogului, am ajuns la mai multe înțelegeri cu privire la următoarele domenii:

1. Am convenit să fie întreprinse acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la exportul către Rusia a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

2. Am convenit preventiv să fie implementate în continuare măsurile de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 al legislației ruse. Deja zeci de mii de cetățeni ai țării noastre, care au căzut sub incidența articolului respectiv, au beneficiat de amnistie. De asemenea, am ajuns la înțelegerea de a întreprinde noi pași privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația migraționistă a Federației Ruse. Această înțelegere preventiv va fi aplicată începînd cu 1 ianuarie 2019.

3. Am discutat în detaliu posibilitatea atragerii de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

4. În cadrul dialogului privind problemele din domeniul cooperării umanitare, am convenit de comun acord să declarăm anul 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova, precum și să elaborăm un plan de activități comune. M-am adresat către Președintele Federației Ruse cu rugămintea de a analiza posibilitatea creșterii semnificative a numărului de burse pentru cetățenii moldoveni care doresc să studieze la universitățile din Federația Rusă, începînd cu următorul an de învățămînt.

Am exprimat recunoștință domnului Vladimir Putin pentru asistența tehnică acordată direct administrațiilor locale din Republica Moldova, menită să îmbunătățească activitățile administrative și gospodărești ale acestora. Am dat asigurări Președintelui Federației Ruse că majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni susțin politica de păstrare a relațiilor seculare de prietenie cu Rusia și de consolidare a parteneriatului strategic moldo-rus.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.