Am avut o întrevedere cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii, George Hollingbery

În cadrul vizitei de lucru la Londra am avut o întrevedere cu Ministrul de Stat pentru politica comercială a Marii Britanii, George Hollingbery.

Am reiterat importanța cooperării Republicii Moldova cu Regatul Unit. Pe parcursul a 26 de ani, după stabilirea relațiilor diplomatice, țările noastre au semnat 15 acorduri bilaterale în diverse domenii.

Relațiile comercial-economice dintre țările noastre se dezvoltă dinamic. Marea Britanie se regăsește printre 5 cei mai mari importatori ai mărfurilor moldovenești și printre cele 4 țări UE cu care Moldova are soldul pozitiv în comerț. În 2017, volumul exporturilor în Regatul Unit a constituit 136 milioane de dolari, în timp ce în 2016 – 114 milioane. Totodată, importurile s-au micșorat de la 62 milioane în 2016 pînă la 57 milioane în 2017.

O componentă esențială a relațiilor bilaterale ține de prezența unei comunități moldovenești semnificative în Britania – peste 35 mii de cetățeni ai RM. Totodată, Marea Britanie rămîne atractivă pentru studenții din Moldova, inclusiv datorită programului Chevening.

În cadrul discuției cu dl. Hollingbery am subliniat necesitatea respectării unui echilibru în politica externă a Republicii Moldova. Am ținut să comunic partenerilor noștri britanici, că Moldova intenționează să construiască relații reciproc avantajoase cu diferiți actori internaționali, fără ca să se implice în jocurile geopolitice ale altora.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.