Am avut o întrevedere cu dl Donald Tusk, președintele Consiliului European

Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă și nemijlocit relațiile dintre UE și Republica Moldova.

Am menționat că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. Aici mă refer atît la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media.

Am reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu în calitate de președinte voi da curs acestei inițiative.

Am atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atît proastei guvernări în această perioadă, cît și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întîmplat în acești ani la Chișinău.

Pe de altă parte am mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii 8 ani, dar am exprimat și regretul asupra faptului că această asistență nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

În altă ordine de idei, așa cum am solicitat la Moscova am făcut-o și la Bruxelles – am cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întîmplat după semnarea Acordului de Asociere.

Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sînt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rînd, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii.

Vom continua dialogul, în primul rînd în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.