Am avut o întrevedere cu delegaţia Senatului Republicii Polone condusă de mareşalul (preşedintele) Stanisław Karczewski

Am avut o întrevedere cu delegaţia Senatului Republicii Polone condusă de mareşalul (preşedintele) Stanisław Karczewski, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Am remarcat dinamica în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice între ţările noastre. Astfel, Polonia figurează în topul celor zece cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Exporturile de produse moldoveneşti în această ţară, în anul 2017, au crescut cu 40% comparativ cu anul 2016, iar volumul importurilor, în perioada similară, s-a majorat cu 25%.

Am dat o apreciere înaltă activităţii comunităţii poloneze din țara noastră, care a avut mereu un rol important în viaţa socială, economică şi culturală a Moldovei.

În cadrul discuţiei cu privire la politica internă şi externă a Republicii Moldova, le-am relatat oaspeţilor polonezi poziţia Preşedinţiei, care are la bază două principii fundamentale. Primul este respectarea statutului de neutralitate permanentă al Moldovei şi neadmiterea de a fi parte a blocurilor militare precum și a prezenţei militare străine în țara noastră.

Al doilea principiu este realizarea unui echilibru în politica externă între Est şi Vest. În special, am menţionat că Republica Moldova tinde să păstreze relaţii de parteneriat reciproc avantajoase cu toate ţările reieşind din interesele naţionale obiective.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.