Am avut o întrevedere cu Cecilia MALMSTRÖM, Comisar European pentru Comerț

Am salutat vizita înaltului oficial european în Moldova și mi-am exprimat convingerea că aceasta va contribui la avansarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comerțului. Am adus mulțumiri Doamnei Malmstrom pentru implicarea sa directă în procesul de liberalizare a regimului de vize pentru Moldova, în perioada în care a deținut funcția de Comisar European pentru Afaceri Interne.

Am menționat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au caracter ascendent, inclusiv în domeniile economiei și al comerțului.

Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru țara noastră. Atestăm o creștere a raporturilor comerciale atît referitor la importurile, dar și la exporturile în Uniunea Europeană.

Totodată, în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană.

Am subliniat faptul că, vizavi de mai multe grupuri și categorii de produse, trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb și să revenim la regimul de preferințe comerciale autonome, respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană.

Acest lucru se referă la producția din sectorul agroindustrial, care, în proporție de peste 70 la sută, este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una foarte joasă. Revederea Acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților noastre interne de producere, inclusiv de export.

În același timp, am solicitat Comisarului European majorarea unor cote de export pentru produsele moldovenești care se bucură de creștere anuală pe piața Uniunii Europene.

De asemenea, am intervenit cu solicitarea de păstrare pentru regiunea transnistreană a prevederilor și raporturilor comerciale cu UE și pentru anul 2018.

Pledez pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rînd, ținînd cont de interesele economice ale țării noastre, care sînt atît în Est, cît și în Vest.

Sînt absolut sigur că relațiile comerciale se vor consolida și se vor dezvolta spre beneficiul ambelor părți.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.